„Mondd el a véleményed!”

Esszépályázat az egyetemen

A Széchenyi István Egyetem (Egyetem tér 1.) Batthyány Lajos Szakkollégiuma „Mondd el a véleményed!”  - Középpontban a jogászi, az igazgatási életpálya - címmel negyedik alkalommal hirdet esszépályázatot. A pályamunkákat kizárólag elektronikus formában, doc vagy docx formátumban a szeblszk@gmail.com címre kell elküldeni. Beadási határidő: március 15. Az eredményhirdetés áprilisában lesz.

A szakkollégium a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának sikeres, sok hazai és nemzetközi eredménnyel büszkélkedő tehetséggondozó műhelye.

Az esszépályázat célja, hogy lehetőséget adjanak az egyetemi felvételi előtt álló, a jogász vagy az igazgatási szakterület iránt érdeklődő generációnak arra, hogy véleményt formálhasson a világ és Magyarország aktuális kérdéseiről.

A témák sokrétűek. 1. Brexit: Érvek az uniós tagság mellett és ellen. 2. Kvóta népszavazás: Lehet‐e érvényt szerezni egy érvénytelen népszavazásnak? 3. Idegengyűlölet Európában. 4. Kisebbségek helyzete Magyarországon. 5. Az állam szerepe a közoktatásban (finanszírozás, tananyagtartalom meghatározása, irányítás). 6. A 2016‐os amerikai elnökválasztás sajátosságai és hatásai: Donald Trump győzelme. 7. Merre tovább – vonzó‐e a külföldi felsőoktatás? 8. Munkavállalás külföldön pro és kontra. 9. Az azonos neműek házasságának megítélése Magyarországon és külföldön. 10. A művészetek szerepe a 21. században. 11. A pályaválasztás mozgatórugói. 12. A környezetvédelem jelene és jövője – az emberiség és a Föld kapcsolata.

A témák keretein belül az esszék címe szabadon meghatározható..

Bármely hazai és határon túli középfokú köznevelési intézmény tanulói pályázhatnak. Pályázatot csak önállóan lehet benyújtani. Az esszék terjedelme nem haladhatja meg a 6 oldalt.

Formai kritériumok: Times New Roman betűtípus, 12‐es betűméret, 1,5 sorköz, sorkizárt. Az esszé elején kérik feltüntetni a pályázó nevét, iskoláját, osztályát, valamint elérhetőségeit.

A legjobb írásművek szerzői ajándékcsomagban és elismerő oklevélben részesülnek, s a Batthyány Lajos Szakkollégium elektronikus kötetben jelenteti meg a pályaműveket.

A Szakkollégiumról és a pályázatról bővebb információk a http://blszk.sze.hu címen olvashatók.

2017.01.11