Ölni bűn vagy dicsőség?

Készül a Macbeth a Soproni Petőfi Színházban

Embert ölni bűn. Az ellenséget legyilkolni dicsőség. A Macbeth-ben egy olyan kor tárul elénk, ahol a központi szereplő csak katona lehet. A gondolkodó és belátással bíró ember rátéved egy beláthatatlan, de előre meghatározott útra, amely beletorkollik a gyilkosságba, az öldöklésbe – mondta Pataki András rendező William Shakespeare tragédiájának olvasópróbáján a Soproni Petőfi Színházban. A bemutató február 25-én lesz a nagyszínpadon.

A szakember hozzáfűzte: a feloldhatatlan drámai konfliktus magva, a gyilkosság megítélésének viszonylagossága itt nem lehet más, mint az ellentétes érzelmek egyidejű megnyilvánulása. Pataki András kifejtette: a Macbeth értelmezése szerint nem királydráma, hanem a legendák világából átemelt kegyetlen, kitalált, a valóságban nem létező, elképzelt dolog. Ők ezt a fikciót szeretnék megsokszorozni.

„Egy képzeletbeli történet tárul elénk, amelyben mintha egy folytonos, végtelen háború szabná a feltételeket. Egy olyan történet lesz ez, amelyet áthat az I. világháború korának hangulata. Nem ábrázoló hűséggel, hanem utalásként. Megidézünk valamit, ami egy évszázada történt. A Macbethben olyan kor tárul élénk, ahol a központi szereplő csak katona lehet. Seregek vonulnak, tartós háború dúl, de a harcok színtere mögött (a hátországban) a civil világ is működik valahogy. Tudathasadásos, érzékeny, fájó, sajgó „polgári élet” zajlik, melyre az öldöklés árnyéka vetül” – ecsetelte az előadásról alkotott elképzeléseit a rendező.

A produkcióban Macbeth-et Ács Tamás alakítja, Lady Macbeth szerepében Molnár Anikó lép színpadra. Duncan, skót király Horányi László lesz, Malcolmot Papp Attila formálja meg. Macduffot a Jászai-díjas Kovács Frigyes, Lady Macduffot pedig Szőcs Erika játssza. Banquo-ként Horváth László, Ross-ként Savanyu Gergely, Lennox-ként Sárdy Zoltán látható. Az első boszorkány bőrébe a Jászai-díjas Horváth Zsuzsa bújik, a második boszorkány Szlúka Brigitta, a harmadik boszorkány pedig Szalai Dóra lesz. A további szerepekben Major Zsolt, Farkas Tamás, Simon Andrea, Fajkusz Benedek, Horváth Dávid és Horváth Soma András tekinthető meg. A tragédiában szerepelnek a Sopron Balett tagjai, a koreográfus Demcsák Ottó. A dramaturg Katona Imre, a jelmeztervező Szélyes Andrea, a díszlet Pataki András, a fényterv Komoróczky Gábor munkája.

Varga Róbert
Fotók: Pomezanski György
Soproni Petőfi Színház

2017.01.09