4447

Nyolc évtized otthonai – Győr-Moson-Sopron megye lakóépületei 1910-1990

Kiállítás az Esterházy-palotában

2016. december 16-án nyílt meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.) a Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara kiállítása Nyolc évtized otthonai – Győr-Moson-Sopron megye lakóépületei 1910-1990 címmel. A kurátor Hartmann Gergely, a tárlat január 22-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10-18 óra között.

A Nyolc évtized otthonai című kiállítás Győr-Moson-Sopron megye 1910-1990 között épült lakóépületeit, lakótelepeit mutatja be. A 20. század elején az építészet új kihívás előtt állt: rengeteg embernek hiányzott a méltó és egészséges otthon. A lakásínség a korábban használt építészeti eszközökkel és beruházói gyakorlattal már nem volt kezelhető: az építészek a kísérletezés útjára léptek. Az állam, a városok és az ipari üzemek tulajdonosai pedig jó esetben felismerték szociális felelősségüket, és egyre többet tettek a méltó lakhatás körülményeinek megteremtéséért.

1945 után a központosított tervezőirodák és kivitelezővállalatok próbálták az igényesség, gazdaságosság és tömegesség hármas szempontjának kompromisszumait keresni egészen az 1990-es fordulatig. Mindez Győr-Moson-Sopron megyében sem történt másképp.

E rendkívül sokrétű témában a példák válogatásának fő szempontja az volt, hogy minden korszakból bemutatásra kerüljön egy-egy jellegzetes épület vagy épületegyüttes. Olyan országosan ismert példák is láthatóak, mint a győri ágyúgyári munkástelep, a két világháború közti soproni modern társasházak vagy az utolsó megyei házgyári lakótelep, Győr-Marcalváros I. üteme. A kiállítás bemutatja azt a léptékváltást, amelynek során hatalmas méretű lakóházakkal épül tovább Győr városközpontja. A családi házas beépítések közül megjelennek többek között a század első felének szükséglakásai, a hatvanas évek kockaházai, és végül a Jurcsik Károly tervezte győri paneles lakóegyüttes is.

A „kompakt” méretű kiállításon archív fotók mellett digitalizált eredeti tervek is szerepelnek. Az anyag gerincét azonban mégis az erre az alkalomra készített légifelvételek, valamint Schmal Fülöp művészi igényességű fényképei adják, illetve Katharina Rothers és Szolnoki József két megyei „kockaházról” szóló anyaga is fontos része a tárlatnak, amely január 22-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10-18 óra között.

Fotók: Vas Balázs és Zilahy Márta

2017.01.05