Online lapozgatható középkori bestiárium


A varázslatosan illusztrált Aberdeen Bestiárium egyike a legnépszerűbb és legdíszesebb kódexeknek. A hasonló bestiáriumokat a középkorban tanítási célra használták, de általában nem volt bennük színes, kézzel festett illumináció, csak egyszerű tintarajzokkal szemléltették a morális tanulságokat rejtő történeteket.

Az Aberdeen Bestiáriumot viszont már csak képi gazdagságáért is érdemes forgatni, és ezt már online is megtehetjük. A 800 éves kódex majdnem 400 éve az Aberdeeni Egyetem tulajdonában van. Az egyetem kutatói 1996-ban elérhetővé tették az interneten, de komplex formában csak most mutatták meg a világnak. Már nemcsak lapozgatni lehet, nagy felbontásban szemügyre venni a csodálatos illusztrációkat, hanem a latin szövegek átiratát és fordítását is olvashatjuk. Miközben a kutatók részletesen tanulmányozták az illuminációkat, arra is rájöttek, hogy a valószínűsíthetően VIII. Henrik király birtokát képező bestiárium nem az elit, hanem a széles közönség számára készült.

Úgy kerülhetett a király birtokába, hogy felderítői végigjárták a feloszlatott kolostorokat, és az ott talált értékes darabokat magukkal vitték az udvarba. Bár nagyon díszes a kódex, de valószínűleg a készítők (több alkotó keze munkáját dicséri a mű) nem tudták befejezni, viszont gyakran javították egymást: sok olyan lapszéli korrekciót láthatunk, amelyek a helyesírásra tesznek javaslatot vagy egy-egy történetet helyesbítenek. Az online változatban is látható, hogy a könyv mennyire használt: sok az ujjlenyomat és a némileg rongálódott lap – ez utóbbiból is látható, hogy mely szakaszokat használtak tanításra.

Az is látható, hogy miért volt ennyire népszerű a könyv: az illuminációk rendkívül változatosak, a legkisebb hangyáktól az elefántokon át a szörnyekig és főnixmadarakig szinte mindent részletesen megörökítettek. Az állatok ábrázolásával olyan morális jellemzőket akartak kihangsúlyozni, mint például a tengeri sün esetében a szerénység. Egyes képeken az állatok anatómiai felépítését is aprólékosan megfigyelhetjük, tehát akár állattani tankönyvnek is kitűnő volt.

Forrás: Hyperallergic
Forrás: mandarchiv.hu

2016.12.28