Adventi Fesztivál

Az Egészségkárosultak Nyugat Dunántúli Regionális Kulturális Fesztiválja

December 3-án a PÁGISZ színháztermében az Egészségkárosultak Nyugat Dunántúli Regionális Kulturális Fesztiváljára ezúttal is nagyon sokan jelentkeztek, többen, mint eddig bármikor. A Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete rendezvényét megelőzte a fogyatékkal élő alkotók kiállítása, amely a Marcal Étteremben nyílt meg november 30-án.

Mai zaklatott világunkban a lelkünk mélyén talán mindnyájan keresünk, várunk valamit. Várjuk a szebbet, a jobbat, a csodát. Várunk valakit, az Adventi szent időben a Kisjézus születését. A találkozásra való készülődés, várakozás már önmagában is ünnep. A várakozás csodája türelemre és odafigyelésre késztet. A hit és a bizalom megerősödik, és az ember egyszer csak bekerül abba az áldott állapotba, amikor a szíve megnyílik a természetfeletti felé, és reméli, hogy beteljesedik, amiben reménykedik. Ez az Adventi szent idő a szeretet, az egymással törődés és az elfogadás ideje.

Ezekkel a gondolatokkal nyílt meg az Adventi Fesztivál december 3-án, ahol az érkező vendégek az aulában elsőként Boccia bemutatót nézhettek meg. A megnyitóra megtelt a színházterem érdeklődőkkel és résztvevőkkel, a műsor előtt Dr. Gönczöl László, a Fogyatékkal Élők Sportszövetségének Elnöke és Mesterházy Zsolt, a MEOSZ elnökségi tagja mondta el gondolatait. Versenyen kívül Sej EditHatártalan Dallamok” zenekara teremtett jó hangulatot karácsonyi dalaikkal.

Aztán sorra jöttek a produkciók: versek, saját verset mondók, táncok, egyéni és csoportos, sőt jeltáncosok is – régi ismerősök –, aztán a paródia. A közönség biztatott és tapsolt, a zsűri jóságosan értékelt, pontozott, mert bár a részvétel a fontos, de a helyezés, a biztatás is inspirációt jelent a jövőre nézve. Volt közöttük húszéves fellépő és nyolcvanéves induló is.

A műsorvezető anyáskodása mellett gyakorolhatták a szakma nehézségeit az egyesület fiataljai is, természetesen Mikulás süvegben, hiszen nemsokára valóban érkezett a Batyus kolléga is. Ki ne ismerné az Egyesületben a Mikulás bácsi becenevét, aki az óvó nénik segítségével nagyszerű műsort kapott az ovisoktól. Hálából aztán a jól megérdemelt csomagokat osztogatta a krampuszok segítségével. El ne feledjem, volt mesemondó is, aki Szent Miklós legendáját mondta el a gyerekeknek. Jóval elmúlt este hat óra, mire elment az utolsó vendég is.

A győztesek és a helyezettek megérdemlik, hogy megörökítsük a nevüket. De itt mindenki dicséretet érdemel, hiszen megküzdött a sérültségével, bátortalanságára itt biztatást kapott. Önbizalmat ad mindenkinek, ha megtapsolják az általa előadott produkciót, márpedig itt mindenkinek kijárt a taps.

A győztesek és helyezettek kategóriánként

Ének- Zene:
I. Cserok Énekkar
II. Meizer Istvánné
III. Dr. Piróth Endre Szociális Központ Rehabilitációs Intézmény Kórusa

Tánc:
I. Miklós Rómeó
II. Bucsuházy Dóra
III. EESZI Győr FNO Séma együttese

Jeltánc:
I. Napsugár Anna
II. Kardos Marianna
III. Helyezés nem lett kiosztva

Vers:
I. Komka Tamás
II. Gibiczer Dóra
III. Fekete Ákos

Nép- és Iparművészeti alkotás:
I. Németh Kinga
II. Fekete László
III. Dr. Piróth Endre Szociális Központ Rehabilitációs Intézmény

A fesztivál a Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete munkatársai, Nagy Józsefné, Horváth Tamás, Rózsavölgyi Attila, Bónyai Andrea, Kis Ágnes, Fekete Ákos, Ruffné Resztel Gabriella, Sturmné Ács Gyöngyi, Krausz Friderika, Kellerné Nagy Enikő, Buczkó Béláné Pannika, a PÁGISZ és a Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola diákjai segítsége nélkül nem jöhetett volna létre.

Megköszönjük az önzetlen munkát a zsűri tagjainak: Adamecz Lászlónak, Sej Editnek, Klein Jánosnak, Szalai Bélánénak és Nagy Csabánénak. A színháztermet biztosította és mindenben segítségünkre volt a PÁGISZ igazgatónője, Hatos Hajnalka. A technikát hibátlanul levezényelte Ferenczi László. A műsort konferálták a Mosolyklub tagjai: Kis Nóra, Gibiczer Dóra, Konyhai Beatrix, Anda Mónika. Az alkotói kiállítást rendezte és segítséget nyújtott Klein János. A fesztivál forgatókönyvét megírta, és próbálta felügyelni az eseményt Rapai Nándor és munkatársa, Kelemen Antal.

Jövőre találkozunk ugyanitt!

Nagy Józsefné elnök (Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete)
Fotók: Sárközi Zsuzsa, Gősi Ferenc, Kancler István

2016.12.14