A Győri Antológia 2014 bemutatója a Könyvszalonon


November 8-án, 13 órai kezdettel tartotta új, 15. kötetének bemutatóját a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán mintegy száz főnyi közönség előtt. A szerzők és a vendégalkotók az irodalmi kávéháznak berendezett színpadon foglaltak helyet, kis asztalok körül ülve, szinte teljesen betöltve a teret.

Bevezetésképpen Händel Táncok című kompozíciója hangzott el Tóth László vonósnégyese előadásában, majd P. Nagy Gabi olvasta fel Csáky Anna Hajnali kiáltók című versét, amely egyébként a kötet első fülszövege.

A műsor háziasszonya, Harcsás Judit köszöntötte a vendégeket, és nyitotta meg a rendezvényt, majd Csáky Annával, az alkotóközösség vezetőjével beszélgetett az antológia történetéről, az új könyvnek a többitől eltérő sajátosságairól s arról, mit jelent az alkotóknak ehhez az egyre népszerűbb közösséghez tartozniuk. Szó esett a könyvnek a szépség különböző eszközeivel megfogalmazott üzeneteiről, valamint nyitottságáról, melynek köszönhetően új fejezetek hozzákapcsolásával kapnak benne megjelenési lehetőséget más irodalmi társaságok szerzői és az antológiaközösség által évenként meghirdetett pályázatok győztesei.

A beszélgetés mellett a kötetből választott művek: versek, prózarészletek hangzottak el Olasz Valéria, P. Nagy Gabi és Publik Antal felolvasásában, a színpad mögötti falon pedig egy hatalmas vásznon a közösség képzőművészeinek és fotósainak kivetített színes alkotásai voltak láthatóak.

A vendégeket, a székesfehérvári Vörösmarty Társaság Vár című folyóiratának főszerkesztőjét, Bobory Zoltánt és szerzőtársait Cseke J. Szabolcs verssel köszöntötte, majd Saitos Lajos (Vár-beli költő) szépséges költeményével, Harcsás Judit zárszavaival, valamint Tóth László vonósnégyesének hegedűmuzsikájával ért véget az antológiások ünnepi könyvbemutatója.

Molnár György
az antológiaközösség tagja


2014.11.13