1254

Virtuózok – Újévi koncert a Zeneakadémián


Gálakoncerttel köszöntik az új esztendőt január 1-jén este a Virtuózok a Zeneakadémia nagytermében. A hangversenyen a közmédia klasszikus zenei tehetségkutatójának felfedezettjei, valamint Molnár Levente operaénekes is fellép.

„Itt nem lesznek show elemek, vetítések, minden kizárólag a zenéről, a tehetségről fog szólni” – mondta el Peller Mariann, a Virtuózok producere december 5-én a koncert budapesti sajtótájékoztatóján. Felidézte: idén januárban hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az első Boldog új évet Virtuózok! koncertet, amit élőben közvetített a televízió is.

A hangverseny a magyar szerzők, valamint külföldi komponisták magyar témájú szerzeményeire fog épülni. A koncerten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara működik közre, a karmester a Kossuth-díjas Vásáry Tamás lesz, aki az eseményen hangsúlyozta: ma, amikor 10 ezer tehetségből jó, ha egy meg tud élni a zenélésből, felbecsülhetetlen értéket jelent a Virtuózok műsor, amely lehetőséget ad a fiataloknak a kitűnésre.

A gálakoncerten színpadra lép mások mellett Kökény Tamás, a Virtuózok második szériájának fődíjasa, a jelenleg Berlinben tanuló Gyöngyösi Ivett, valamint Wendler Enikő és Csabay Zsuzsanna, akik Doppler kettős fuvolaversenyét fogják előadni. Sándor Zoltán Hubay Jenő Carmen-fantáziáját szólaltatja meg hegedűn, de ott lesz Bánkövi Bence és Váradi Gyula, a második széria korcsoport-győztese is, aki karácsonykor a Berlin Filmharmoniában lép fel az Armel Opera Festival jóvoltából.

„Az Armel a Virtuózok nemzetközi útja” – fogalmazott a sajtótájékoztatón Ámon Betti, a fesztivál kommunikációs munkatársa, aki kiemelte: az Armel szervezésének köszönhetően Kökény Tamás 2017. március 1-jén léphet fel a New York-i Carnegie Hallban, Holozsai Eszter, a Virtuózok korcsoport-győztese pedig jövő október második felében Londonban állhat színpadra.

Peller Mariann kitért arra is: világszerte érdeklődés mutatkozik a Virtuózok iránt, az Egyesült Államokban, Kínában és Thaiföldön már jövőre megrendezik a műsort, emellett Pakisztánban és Fehéroroszországban is műsorra tűzik 2020-ig a komolyzenei tehetségkutatót. „Az a célunk, hogy 2020-ig 20 országban megrendezzék a Virtuózokat” – fűzte hozzá.

A producer a Virtuózok felfedezettjeinek közelmúltbeli sikereiből kiemelte Wendler Enikő fuvolaművész amerikai szereplését, aki magyar idő szerint hétfő hajnalban első európaiként nyerte el a VIVO International Music Competition fődíját. A 16 éves zenész november 20-án korcsoportja győzteseként jutott a New York-i megmérettetés döntőjébe.

Az újévi koncertet a Duna televízió közvetíti – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI

2016.12.13