A Látkép folyóirat

Polczer Adél írása

2014-ben új ismeretterjesztő tudományos folyóiratot böngészhetnek a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárának olvasói. A Látkép sok-sok fotóval, képpel illusztrált, magyar szerkesztőgárda által gondozott, havonta megjelenő folyóirat, számtalan izgalmas téma között válogat.

A meghökkentő világ alcímet kapott lapban az olvasó betekintést nyerhet a történelem sötét vagy felemelő múltjába, a jelen titkaiba; megtudhatja, mi vár az emberiségre az elkövetkezendő években, évszázadokban, évezredekben. Izgalmas történetek és nyomozások, nem várt összefüggések, babonák és tévhitek eloszlatása, a világról alkotott képünket megváltoztató tudományos kutatásokról szóló beszámolók nyújtanak letehetetlen olvasnivalót.

A magazin rendszeres rovatokkal rendelkezik. Az Arcképcsarnok az emberiség történelmét befolyásoló személyiségeket, korszakalkotó tudósokat mutat be. A hónap témája egy-egy aktuális problémát jár körbe, a májusi számban például olvashatunk a világ legnagyobb ipari konspirációiról; valamint arról, hogy az emberi tevékenység mennyiben tehet a globális felmelegedésről. A Látkép-koktél a legújabb tudományos kutatások eredményeiről számol be rövid hír formájában. A 20. század sorsfordító találmányai rovatban legutóbb a hírközlés eszközhasználatát, annak fejlődését ismertették a morzejelektől az MP4-ig. A Bolygónk misztikus helyei című visszatérő rovat Földünk titokzatos, mitikus helyeit veszi számba, a Magyar Kincsestár a magyar történelem, művelődéstörténet érdekességei között szemezget. Az Újdonság rovatban hétköznapi életünket megkönnyítő, de ugyanakkor hihetetlen, olykor képtelen találmányokkal ismerkedhetünk meg. Az ókor nagyjainak kevésbé ismert élete sorozatban az ókori görög és római történelem tankönyvekből kimaradt epizódokról olvashatunk.

Ha nyitottak a folyamatosan változó világ újdonságaira, a legújabb tudományos kutatások eredményeire, ha érdeklődnek a múlt rejtélyei iránt, ha szeretnének megismerkedni Földünk kevésbé ismert tájaival, akkor keressék, lapozgassák a könyvtárban a Látkép magazint! Tapasztalni fogják, hogy meghökkentő világunk újra meg újra rejtegethet számunkra meglepetéseket.

Polczer Adél
Fotó: Vas Balázs

2014.05.16