„Itt ülök én már nyakig a bluesban”

Hangraforgó Klub a megyei könyvtárban

Az év utolsó Hangraforgó klubrendezvényre került sor december 2-án a megyei könyvtárban. F. Sipos Bea és Faggyas László együttese mellett ezúttal Vas Zoltán énekes-gitáros dalszerző és Bodroghalmi László zeneművész vendégszereplését élvezhettük. Az estet változatos repertoár jellemezte: Varró Dániel, Sulyok Vince, József Attila és még sokan mások üzentek dalba foglalt költeményeiken keresztül.

A jól bevált hagyományoknak megfelelően az „Itt ülök én már nyakig a bluesban” címet kapott rendezvényen a vidámabb, humoros alkotások domináltak, a szövegek gyakran váltottak ki nevetést, s hangolták jókedvre a publikumot. Vas Zoltán saját költeményeit adta elő, melyek során szembesülhettünk napjaink és a Kádár-kor fonákságaival, sajátos életképeken keresztül. A szerzőtől hallhattunk népdalparódiát, illetve bluest, melyben nagyon is „otthon” van. Dalait eredeti „felvezetéssel” konferálta be, fanyar humorára mosollyal reagáltak a jelenlévők. Ráadásul Bodroghalmi László is eredetiségével színesítette az előadást.

Hangraforgóék érdeme, hogy saját munkásságukon kívül a vendégmeghívások révén folyamatos kitekintést nyújtanak a magyar zenei életre, így – a színvonalas szórakoztatás mellett – rendszeresen szélesítik közönségük zenei műveltségét. A változatos vendégek bemutatásával képet alkothatunk az egyes zenei múltakról, s amint az aktuális meghívott a gitár – vagy egyéb hangszer – „húrjaiba csap”, már nem ismeretlen áll előttünk.

Az idei utolsó Hangraforgó Klubesten ismét gyönyörködhettünk az együttes tagjainak nagyszerű énekhangjában, és újonnan megcsodálhattuk, hogy milyen remek dallamokat képesek elővarázsolni hangszereikből. További érdemük, hogy a közismertebb költők kevésbé hallott műveit is közönségük elé tárják, így történt ez József Attila esetében is.

F. Sipos Bea hegedűakkordjai megdöbbentő kifejezőerőt árasztanak, kidomborítva az adott dal hangulatát; hangszere húrjaival egyaránt tud drámai hangulatot vagy könnyed játékosságot megjeleníteni. Faggyas László „Fagyi” erőteljes, karakteres éneke minden érzelem kifejezésére kiválóan alkalmas, hatásosan egészítve ki Bea lágy énekét.

Hamarosan azonban egy tőlünk távol fekvő kontinens közönsége tapsolhat műsoruknak, vissza-visszakövetelve őket a színpadra zenei ráadásért, ugyanis a Hangraforgó tagjai az újév első hónapjait Ausztráliában töltik majd. A magam nevében is kívánok nekik fergeteges sikert, mindenekelőtt pedig áldott karácsonyt és eredményekben gazdag boldog új évet!

Csiszár Antal
Fotók: Bogdán Krisztina, Bögi Tamás, Vehofsics Zsóka

2016.12.05