Megtalálni a csodát

A Diótörő Sopronban

Pjotr Iljics Csajkovszkij a Diótörő című táncművét tűzi műsorára a Soproni Petőfi Színház december 3-án (szombaton) este hét órakor. A produkcióban 24 tagú zenekar, orosz és ukrán vendégművészek szerepelnek. A rendező William Fomin.

Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója a szerdai sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy a Diótörő színpadra állítása a színház komoly vállalkozása. Szélyes Andrea tervező irányításával megközelítőleg 170 jelmez készült a darabhoz, és 24 tagú, főként soproni zenészekből álló együttes játszik élőben az előadásokon. Mindez nagy zenei kihívása a teátrumnak. Ezért is örült annak, hogy Oberfrank Péter zenei vezető, az előadás karmestere Dárdai Árpádot is felkérte a vezénylésre, ugyanis ő hangszerelte a művet. „Klasszikus előadást láthat a közönség tánctagozatunk, a Sopron Balett újabb bemutatójaként a karácsonyi ünnepek jegyében. Másfél hónap alatt 31-szer látható a táncjáték nálunk, s nagyon biztató, hogy rendkívüli érdeklődés mellett fogynak az előadásra a jegyek” – tette hozzá a direktor.

William Fomin – aki maga is játszik az előadásban – hét éve Csehországban már színpadra állította Pjotr Iljics Csajkovszkij népszerű művét. Ahogy megfogalmazta, nehéz, nagy munkát fejezett be a népes stáb most Sopronban. Elmondta: leginkább arra szeretné a darabbal felhívni a figyelmet, hogy az életben emberek találkoznak, majd gyakran szétmennek, nem találják egymásban azt a csodát, amely egykoron összekapcsolta őket. Meg kell találni, visszaidézni és feléleszteni mindezt, mert lehetséges és újból átélhető a csoda, akár a Diótörőben a mese varázslata is. Ezért is ajánlja gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt az előadást, amely igazi családi színházi élményt szeretne nyújtani.

A produkcióban a teljes Sopron Balett stábja, gyermektáncosok és két prózai színész mellett vendégművészek is játszanak. Az orosz származású Olga Borisova Pračikova a kijevi koreográfus akadémián végzett, 20 éve szólótáncos, jelenleg Csehországban dolgozik. Ő már táncolta Mása szerepét. Mint mondta, nagyon jól érzi magát Sopronban, remek a csapat, s az pedig külön kihívás volt számára, hogy az eddigiekhez képest jóval kisebb létszámú együttessel állítsák színpadra a darabot. Szerinte jól sikerült mindez. A Diótörő számára azt jelenti, hogy az életben a rossz is jóra tud fordulni, akár a mesékben.

Az ukrán Vasyl Sevastyanov még nem játszotta a Diótörő főszerepét soha a pályafutása alatt. Ezért külön izgalmas neki ez a premier. Ő szintén Kijevben végzett, most Szlovákiában, Kassán táncol. Váltótársa ebben a szerepben Rovó Péter lesz, aki pályafutása alatt három rendezésben játszott Csajkovszkij darabjában, de a címszerepet még nem formálta meg.  Számára az egész darab a szeretetről szól, s nem csak karácsony idején. A Sopron Balettből Szabó Barbara Szofia is táncolja Mását. Neki a Diótörő az egyik kedvenc műve, hozzátartozik az életéhez, a karácsonyhoz, az adventi időszakhoz. Régebben egy győri előadásban már játszott kisegérként, most pedig nagyon boldog, hogy a főszerepet alakíthatja Sopronban.

Oberfrank Péter zenei vezető, karmester arról beszélt a sajtó képviselőinek, hogy Csajkovszkij műve nagyzenekarra íródott, Sopronban azonban kisebb, 24 tagú lesz az együttes, ám Dárdai Árpád hangszerelésének köszönhetően minden hang megszólal majd, amit a zeneszerző leírt. Árvayné Nezvald Anett és Lampert Tünde szervezték a soproni és környékbeli zenészekből álló együttest, és a zenei vezető szerint olyan példaértékű odaadással dolgozott mindenki, hogy nagyon emberien, a darabhoz, az ünnephez méltóan szólal meg a zene.

Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője azt hangsúlyozta, hogy a tánctagozat az elmúlt lassan öt éve alatt hét önálló produkciót mutatott be, és ez a mostani premier egy újabb mérföldkő számukra. Kifejtette, az együttes stabil alapokon áll, megfelelő technikai képzettséggel, klasszikus tudással rendelkeznek a táncosok, ezért tudnak most kiállítani ilyen nagyszabású produkciót. Minderre pedig lehet majd építeniük a jövőben alázattal, tehetséggel, sok munkával.

A sajtó képviselői négy jelenetet láthattak az előadásból a szombati premier előtt.

Varga Róbert
Fotók: Torma Sándor
Soproni Petőfi Színház

2016.12.02