Már a szomszédban is digitalizálnak


A Szlovák Nemzeti Galéria is követi a nagy nemzetközi intézetek példáját, és gyűjteményéből mára már több 80 ezer tételt digitalizált, amelynek egy részét szabadon felhasználhatjuk.

A Szlovák Nemzeti Galéria a térség egyik legfejlettebb művészeti digitalizációs programját folytatta le, amelynek eredményeképpen a Szlovákia területén működő múzeumok és galériák 80 000 műtárgyát egy online felületen tanulmányozhatjuk, ebből pedig 20 000 alkotást public domainként, azaz közkincsként bárki letölthet és felhasználhat. A Webumenia letisztult, bár egyelőre még csak szlovák nyelven elérhető oldalán, amelyet Európai Uniós támogatás segítségével építettek ki, könnyedén kereshetünk az alkotások között.

A fejlesztés érdekében a Szlovák Nemzeti Galéria egy különleges labet is létrehozott, amely új technológiai megoldásokat fejlesztett ki a múzeum számára, például hangsétákat, új foglalási rendszert; emellett hackathonokat (ötletversenyeket) is rendeznek. A public domainként közreadott alkotásokat rendkívül jó minőségben tölthetjük le, így Abraham Kaltschmidt vagy Mikoviny Sámuel 18. századi pozsonyi panorámáiból akár tapétát is nyomtathatunk.

A gyűjteménynek számos magyar vonatkozása van, például a Pozsonyi Városi Galéria gyűjteményének darabjai, összesen 2836 alkotás, régi pozsonyi látképek és városábrázolások; de megtaláljuk például Theodor Lütgendorff híres portréit is.

Forrás: mandarchiv.hu

2016.11.30