1710

A Köztársaság Bandája koncert

Az Újvárosi Művelődési Házban

November 22-én, szombaton 18 órakor az Újvárosi Művelődési Házban (Liget u. 55.) A Köztársaság Bandája ad élő zenekari koncertet. A belépődíjas rendezvényen az együttes magyar népzenét szólaltat meg izgalmasan átértelmezett, akusztikus, népi hangszerekkel.

Az együttes tagjai: Czupi Veronika (ének), Szabó Máté (hegedű), Lipics Gergő (hegedű, brácsa), Nier Tamás (brácsa, bőgő), Kiss Alfréd (cimbalom) és Bergics András (bőgő, koboz, duda). A Köztársaság Bandája igyekszik eddig kevésbé ismert dalokat feldolgozni, illetve a régieket mai környezetbe helyezni. Hangzásuk jellegzetessége Szabó Máté és Lipics Gergő virtuóz, elemi erővel ható hegedűjátéka, valamint Czupi Veronika különleges énekhangja. A zenekar tagjai eredendően valamennyien népzenészek, táncházi muzsikusok. Zenéjük műfajilag nehezen behatárolható: fiatalos, lendületes, időszerű zene, igazi, jó értelemben vett világzene.

A zenekar 2010 tavaszán alakult. Valamennyien kisiskolás korukban kezdtek zenét tanulni, a tagok nagy része több hangszeren is játszik. A csapat gerince a Büdös Vornyik Népzenekar tagja, Vera és András pedig a Kettőske duót alkotják. Az ismeretségük azonban régebbi, rengeteg táncházban, folkkocsmában muzsikáltak együtt. Az ötlet a közös együttesre már régen megfogalmazódott, de testet csak 2010-ben öltött.

2014.11.14