Boltokban A sci-fi című filmes tanulmánykötet


November 18-án jelent meg a Filmanatómia-sorozat harmadik kötete. A sci-fi a címében hivatkozott műfajt járja körbe, válogatott tanulmányok mutatják be a zsáner történetét, alműfajait, beszélnek a franchise-rendszerről, ismertetik a sci-fi vallással való kapcsolatát és hagyományait a magyar animációs filmben. Rajongók és laikusok számára egyaránt hasznos olvasmány. A kötet médiapartnere a Galaktika, a legrégebbi és legismertebb magyar fantasztikus lap.

„Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld!”; „Visszatérek!”; „Utak… Ahová mi megyünk, ott nincs szükség utakra.” Csak néhány a filmtörténet nagyszerű szállóigéiből, amelyek történetesen mind sci-fikből származnak. A science fiction, ez a sokak szerint még mindig csak külsőségeket jelentő műfaj hatalmas fejlődési ívet írt le az elmúlt mintegy százhúsz évben a mozivásznon, mire a legkedveltebb, legnagyobb bevételt elért és leglátványosabb zsánerek egyikévé vált.

A Filmanatómia-sorozat harmadik kötete a sci-fi műfaját járja körbe. Válogatott tanulmányok mutatják be a tudományos-fantasztikus film műfajtörténetét, alműfajait, beszélnek a legismertebb sci-fikről és a franchise-rendszerről, ismertetik a fantasztikus film vallással való kapcsolatát. Roswellről éppúgy szó esik, mint az inváziós filmekről vagy a cyberpunkról, a népszerű zsánerrendezőkről és szerzői filmesekről, de a kötet bemutatja a science fiction gazdag hagyományait is a magyar animációs filmben.

A műfaj több száz alkotását tárgyalják a szerzők a könyvben: egyebek mellett olyan szériákat, mint a Star Wars, Star Trek, Alien, Terminátor, Robotzsaru, A majmok bolygója és a Vissza a jövőbe; kasszasikereket, mint az E.T. – A földönkívüli, a Mátrix, a Jurassic Park, továbbá olyan szerzői darabokat is, mint a Mechanikus narancs, a 2001: Űrodüsszeia vagy a Brazil.

Jelen tanulmánykötet a közönség legkedveltebb sci-fi filmjeinek ismertetésével, szakemberek, kritikusok közreműködésével mutatja be a műfajt, az értő közönség és a műkedvelő laikus számára egyaránt olvasmányos módon. Látható lesz, a műfaj kezdeti óvatlan lépései éppúgy jelentőségteljesek, mint a réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban játszódó történetei.

A Filmanatómia-sorozat elsődleges célja, hogy olvasmányos, laikusok számára is élvezhető műfajelemző és filmtörténeti kalauzként szolgáljon a tömegfilmek rengetegében, miközben szakmai tudományos mélysége révén oktatási segédanyagként is forgatható legyen a közép- és felsőfokú oktatás filmes képzéseiben.

A kötet szerzői gyakorló, jegyzett filmkritikusok, közöttük egyaránt megtalálhatók a Filmvilág filmművészeti folyóirat szerzői, szerkesztői, valamint a felsőoktatásban dolgozó professzorok. A könyvben megjelenik a filmalkotói szemszög is: A sci-fiben interjú olvasható Pater Sparrow rendező-látványtervezővel, aki többek között ‘1’ címmel Stanislaw Lem-adaptációt rendezett.

A kötet szerzői:

Huber Zoltán filmkritikus, a Filmvilág filmművészeti folyóirat és a lap blogjának állandó szerzője

Kárpáti György filmkritikus, a PPKE egyetemi adjunktusa, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, a FIPRESCI főtitkárhelyettese

Orosdy Dániel szabadúszó filmkritikus, a Filmvilág filmművészeti folyóirat és a lap blogjának rendszeres szerzője, filmes tárgyú könyvek szerzője és szerkesztője

Schreiber András a Filmvilág egykori szerkesztője, jelenlegi munkatársa, szabadúszó filmkritikus, filmes témájú könyvek szerzője, szerkesztője

Varga Zoltán filmesztéta, filmtörténész, egyetemi oktató, évekig az ELTE Filmtudomány Tanszék óraadója volt, filmes írásai mások mellett a Filmvilágban jelennek meg, filmes könyvek szerzője

Varró Attila filmkritikus, egyetemi oktató, a Filmvilág szerkesztője, évekig volt az ELTE óraadója, jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Metropolitan Egyetem óraadó tanára

A sci-fi kötet médiapartnere a Galaktika, a legrégebbi és legismertebb magyar fantasztikus lap. A sci-fi a nagy könyvhálózatokban és alternatív terjesztőhelyeken is kapható 2990,- forintos áron.

Forrás: TheScreen.hu

2016.11.29