Játék, varázseszköz vagy amulett?


Hogy mire jó egy amulett, azt talán még mindenki tudja egyre racionálisabb világunkban is. A biztonság kedvéért azért most nézzünk meg egy 3D-ben digitalizált ősi darabot, amit Maglódnál fordított ki a földből a Ferenczy Múzeumi Centrum régészeinek ásója.

Korunkban a virtuális valóság lassan fontosabb lesz, mint a kézzelfogható, az emberek okostelefonjukba bódultan járnak-kelnek a világban. Amikor ezt a kis tárgyat megformálták, még nagyon sötétek lehettek az éjszakák. Kellett hát a védelem az éjszaka félelmetes árnyai ellen, mert az ember kicsinynek és kiszolgáltatottnak érezhette magát. Félig földbe ásott házakban élt, melynek közepén talán folyamatosan égett a tűz, hogy meleget adjon, és a fényével a bejáraton túl szorítsa a sötétséget. De a tűz mellé is kellett még valami, valami megfogható, ami megvédett a sötétség erőivel szemben, vagy éppen a betegségektől, amik így Krisztus születése előtt 1400 évvel bizony hamar véget vetettek egy-egy éhezéstől elgyengült vagy idős ember életének. De kellett valami, ami használhatott a vadállatok támadásaival szemben, ne felejtsük, ebben az időben az egész Kárpát-medencében éltek farkasok, és még medvék is járhatták Maglód környékén az erdőket. Bíztak az amulettek erejében aztán az ellenséggel vívott harcban is, sőt, mint a forrásokból tudhatjuk, az ilyen tárgyaknak volt talán a férfiak között a legnagyobb a keletje.

Az amulettek kultúrtörténetéről már olvashattak ebben a sorozatban, nézzük meg inkább, mit tudunk erről a kis 7,5 centiméter hosszú, ívelt és leginkább falevélhez hasonlító kis jól kiégetett agyagtárgyról. Azt biztosan, hogy a 2005 és 2006 között, autópálya-építés miatt zajló megelőző feltáráson került elő egy szórthamvas sírból. Ahol az elégetett holttest maradványait; hamuját, csonttöredékeket a sírgödör aljára, vagy egy nagyobb tálba szórták. A sírgödrökből az edények mellett játékok, a hitvilághoz kapcsolódó tárgyak, „varázseszközök” sora került elő. Maglódon egy síredényben agyagból készített pörgettyűre és csillagocskákra bukkantak, de találtak már agyagból égetett csörgőt is, belsejében több, borsószem nagyságú agyaggolyóval.

Pálffy Lajos
Forrás: mandarchiv.hu

2016.11.26