Tükörben Háy János

V. Kortárs irodalmi vetélkedő

Az 2014-es Győri Könyvszalon keretében már V. alkalommal rendezték meg a középiskolás korosztály számára a Kortárs irodalmi vetélkedőt, melynek célja napjaink irodalmának, neves alkotóinak megismertetése a fiatal nemzedékkel. Varró Dániel, Grecsó Krisztián, Tóth Krisztina és Horváth Viktor után most Háy János nézhetett bele a diákok tükrébe.

Mert amellett, hogy a vetélkedő példaértékűen mozgósítja a középiskolás korosztályt, az írók számára közvetlen reflexiót ad arról, alkotásaik milyen üzenetet hordoznak a fiatal generáció számára. Háy János két művéből készültek a diákok: a Bogyósgyümölcskertész fia című novellafüzérből és a Gézagyerek című drámából. 21 csapat nevezett a megye középiskoláiból, s az október 20-i írásbeli forduló után – mely főként irodalomelméleti kérdéseket tartalmazott – a legjobb 6 csapat jutott a döntőbe.

A csapatok előzetes feladatokat kaptak, többek között a Gézagyerek című dráma egy részletét kellett előadniuk, melyhez saját színpadképet terveztek. Az ötletes és jól átgondolt bemutatók mellett a diákok fantom elbeszélésekkel is készültek. A téma: Mire vitte volna a Bogyósgyümölcskertész fia, ha Háy János továbbírta volna. Nagyon pazar és élvezetes írások születtek, melyeket az író is nagy érdeklődéssel hallgatott.

Ezután pergő kérdéssorok hangzottak el: többek között a versenyzőknek apróhirdetések alapján kellett beazonosítaniuk az egyes novellákat. Mind az írásbeli, mind a szóbeli kérdéssor összeállítója Pethőné Nagy Csilla, a pécsi Babits Mihály Gyakorló Gimnázium vezetőtanára, érdemes tankönyvszerző, aki egyben a zsűrielnöki feladatokat is ellátta. A zsűriben helyet foglalt maga a szerző, illetve Varjú Nándor drámapedagógus, rendező, a RÉV Színházi és Nevelési Társulat vezetője. A vetélkedőt Szívósné Vásárhelyi Zsuzsanna megyei szaktanácsadó szervezte és vezette.

A versenyt a Kazinczy Ferenc Gimnázium tanulói nyerték. A csapat tagjai: Szűcs Viola, Balogh Dóra Csenge, Tolna Marcián. A második helyezést a soproni Szent Orsolya Gimnázium, a harmadik helyezést pedig a Szabadhegyi Közoktatási Központ diákjai szerezték meg.

Szívósné Vásárhelyi Zsuzsanna
Fotók: Szabados Éva, Csendes Richárd


2014.11.11