Radnóti és kora

Könyvszalon 0. nap

A tavalyi sikeres program után idén is 0. nappal indult a Győri Könyvszalon. November 6-án csütörtökön irodalmi estekkel és rendhagyó órákkal várták az érdeklődőket és iskolai osztályokat a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárának klubjában. A téma, melyet ebben az évben a rendezvény középpontjába állítottak: Radnóti és kora.

Radnóti Miklós az egyik legnagyobb magyar költő, aki versein keresztül folyamatosan közvetítette életének legmélyebb és legtragikusabb pillanatait, mindvégig megőrizve leheteltfinom szépségű líraiságát. A fájdalmat úgy volt képes tolmácsolni, hogy az értő olvasó számára ma is megtisztító lelki táplálékul szolgálhat.

 

A tematikus nap 9 órakor kezdődött Orbán Júlia előadóművész komoly hangvételű Örökkék ég a felhők mögött című műsorával. 10.30-kor pedig Az aranymosó balladája címmel Huzella Péter és Huszár Mihály zenés előadása következett, melyet a Kölcsey Ferenc Iskola és a Kovács Margit Iskola diákjai hallgattak végig figyelmesen. A műsorban sokféle hangulatú vers kapott helyet. A címadó Áprily költemény súlyos kérdéseket vetett fel. A végén szinte a levegőben maradt: Hová lett annyi kincs? Talán még időben figyelmeztetni akarta azokat az ifjú lelkeket, akik előtt még ott az egész élet... Huzella Péter vidám anekdotákkal és versekkel is fűszerezte az összeállítást. Kedves látványt nyújtott, ahogy a 10-12 éves kiskamaszok vígan dalolva elnosztalgiáztak a saját ovis verseiken... Befejezésül a művész a Nyugat összes nemzedékéhez jó olvasást kívánt.

 

18 órától A Nagy Háború és kora című online vetélkedő eredményhirdetése zajlott. És végül a 0. nap zárásaként Patka Heléna előadóművész „Oly korban éltem én..." címet viselő Radnóti-estjét láthatta a szép számmal összegyűlt közönség, melyben nemcsak versek szerepeltek, hanem az Ikrek hava egy-egy részlete is, valamint Napló részletek.

A program kapcsán rövid interjú is készült Patka Helénával.

 

A Dvorák & Patka Színház 2002 óta működik nagyon széles repertoárral, gyerekelőadásokkal, pantomimelőadásokkal és irodalmi estekkel. Országszerte, sőt a pantomimmel és irodalmi összeállításokkal a határokon túl is rendszeresen fellépnek. Harmadik éve visszatérő fellépői a Könyvszalonnak.

Férjével, Dvorák Gáborral együtt már törzsvendégek a Könyvszalonon. Milyen érzéssel érkeztek ide?

Nagy várakozással, az előző évek kedvező tapasztalatai alapján. A győriek nagyon lelkes és aktív közönségnek bizonyultak. Nagyon jól működött a műsoraink interaktív része is.

Milyen műsort hoztak az idén?

Egy Radnóti estet, a címe: „Oly korban éltem én..."

Miért épp Radnóti?

Egyik kedvenc költőm, és már régen terveztem egy estet. 2009-ben mutattuk be, Radnóti születésének 100. évfordulóján. Az összeállításban nemcsak versek, hanem Radnóti prózái is szerepelnek, ez színesebbé teszi az előadást. És most újra aktuális lett, a Holokauszt Emlékév kapcsán számos helyre hívtak vele.

Milyen terveik vannak a jövőre nézve, mi van épp születőben?

Mindenképpen szeretnénk egy új gyerekelőadást készíteni, mert erre nagy igény van országszerte. És ők a leghálásabb és legőszintébb közönség. Érik egy Kosztolányi est is. Egy dédelgetett terv még, hogy szeretnénk megfilmesíteni az előadásainkat.

 

A szépség ápolja és építi a lelket, ezért a költészet és a zene nagyon fontos része lehet és kellene hogy legyen a tanító-nevelő folyamatnak. Főként ha engedjük, hogy a művek maguktól hassanak. Erre pedig a leginkább a művészi tolmácsolás révén képesek. Erre láthatunk értékes példákat a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtárban és Közösségi Térben a XIV. Győri Könyvszalon 0. napján, a Központi Könyvtár klubjában.

Szabados Éva

 

2014.11.08