Mozgalmas soproni színházi hónap


Meghaladta a tízezret a Soproni Petőfi Színház bérleteseinek a száma – mondta el Pataki András, a teátrum igazgatója azon a sajtóbeszélgetésen, amelynek keretében ismertette a novemberi programokat, kiemelve azt, hogy a Sopron Balett nemrég elkészült két új produkciója fővárosi fesztiválmeghívást kapott.

A most zárult bérletezésről a direktor elmondta, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is tartja a színház a tízezer feletti bérletes számát. Az óvodásoknál 950, az alsós korosztályban 3200, a felsősöknél 1500, a középiskolásoknál 2250, a felnőtteknél 2400 a bérletesek száma. Örömteli hírként osztotta meg az igazgató, hogy az évad első bemutatója, a Chioggia csetepaté 79 százalékos nézettséggel volt műsoron októberben, sokan vásároltak jegyet is a népszerű produkcióra. A gyermek, középiskolás és felsős bérletek 80, 85 és 96 százalékos telítettséggel állnak, ami a jövő nézőinek a nevelése szempontjából is jó kiindulási pont, és erősíti a színház törekvésését, hogy így is nyisson a fiatal közönség felé.

Pataki András beszélt arról is, hogy novembertől felnőtt bérletben, de kamaraszínházi körülmények között a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Széchenyi termében lesz látható az Őszi szonáta című színpadi játék. Az Ingmar Bergman szövege alapján készült sikeres bemutató bejárta a Vajdaságot, vendégeskedett nagy sikerrel Komáromban, majd a Pesti Magyar Színházban. A darab meghívást kapott a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljára is nyáron, nemrég pedig a fővárosban Klebelsberg Kultúrkúriában volt műsoron. Ebben az évadban erdélyi turnéra is megy majd a darab.

A nagyszínpadon A dzsungel könyve című musical felsős és középiskolás bérletben tekinthető meg. Bérletszünetben december 30-án és 31-én is játssza a teátrum a produkciót, s a nagy érdeklődés miatt februárban is műsorra tűzik Maugli történetét.

A soproni színház az elmúlt években nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy az előadások bemutatása mellett műhelymunkában is részt vegyenek a társulat tagjai. Ennek keretében november közepén a színészeknek Alexandre Colpacci párizsi rendező ad mesterkurzust, a táncosoknak pedig januárban Batrakov Alexey, a Saransk City Balett igazgatója tart hasonló céllal foglalkozásokat.

A Sopron Balett életéhez tartozó hírként említette az igazgató azt, hogy a teátrum nyílt napján bemutatott Labirintus Demcsák Ottó munkájaként és a Mozart szelet, amely Rovó Péter koreográfiája, meghívást kapott november 20-ra a budapesti SŐT7 fesztiválra, amely a Bethlen téri színházban lesz, és a vidéki táncműhelyek egyik találkozója.

Mindemellett a táncosok William Fomin rendezésében készülnek a Diótörő című nagyszabású produkció decemberi premierjére, orosz, japán és ukrán vendégművészek közreműködésével. Érdekesség lesz, hogy a darabban színpadra lép maga a rendező is.

Varga Róbert
Soproni Petőfi Színház

 

2016.11.04