Gyógynövénykertet és -feldolgozót alakítanak ki Ópusztaszeren


A középkori gyógynövénytermesztés és -feldolgozás hagyományait ismerhetik meg a látogatók abban a kertben és foglalkoztató központban, amelyet jövő tavaszra alakítanak ki az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban – jelentette be Kertész Péter igazgató a helyszínen.

A szakember a beruházást bemutató sajtótájékoztatón elmondta, 2012 óta folyamatosak a parkban a fejlesztések, amelyeknek egyik fontos célja volt, hogy télen is egész napos programokat tudjanak biztosítani a látogatóknak. A Szer Monostorának romjainál megvalósuló fejlesztés bővíti a park népszerű múzeumpedagógiai foglalkozásainak sorát. Ezeken tavaly 25 ezer gyermek vett részt, idén pedig már nyár elején elérték ezt a létszámot – közölte.

Április végére egy 230 négyzetméteres feldolgozó és oktatóközpont épül a parkban, mellette pedig több mint tízezer tőből álló gyógynövénykertet alakítanak ki. A fejlesztés 157 millió forintos költségeiből mintegy 142 millió forintot a Norvég Alap támogatása fedez. A programban az emlékpark partnere a Nibio (Norsk Intitutt for Biookonomi) biogazdálkodással és növénynemesítéssel foglalkozó norvég intézet – tette hozzá az igazgató.

Kardos Tamás, az emlékpark múzeumpedagógiai vezetője felidézte, hogy a mai Ópusztaszer területén az első templomot Szent István korában emelték, ezt többször átépítették, bővítették. A középkori magyar királyság egyik legfontosabb bencés monostora volt 1596-ig, amikor egy török támadás után a környező településsel együtt elpusztult. Több ásatás zajlott a helyszínen a 19. században, majd Trogmayer Ottó vezetésével az 1970-es években tárták fel a jelenleg is látható romokat, de ma is dolgoznak régészek a területen.

A monostor romjai mellett épülő foglalkoztató épületben helyet kap egy gyógynövény-feldolgozó és -szárító részleg, egy palántanevelde, valamint egy ökobolt is. Az energiaellátás egy részét napenergia biztosítja, a kert öntözését pedig részben a csapadékvíz összegyűjtésével oldják meg.

A kétezer négyzetméteres kertben 65 féle növényfaj jelenik majd meg, olyanok, melyeket a régészeti kutatások alapján egykor termesztettek itt a szerzetesek. A gyógynövények feldolgozásába bekapcsolódó látogatók megismerhetik majd az évszázadok során a bencések által összegyűjtött tudást, illetve a különböző növényekhez kapcsolódó népi hagyományokat – közölte a szakember.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2016.11.02