1006

Egy hónap múlva kezdődik az Anilogue


Egy hónap múlva kezdődik az idei ősz legizgalmasabb budapesti animációs eseménye, a 14. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál. 2016. november 23-27. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin és az Art+ mozikban nézheti meg a közönség a világ animációs termésének legjavát.

A fesztivál nyitófilmje a japán Ghibli Stúdió első európai koprodukcióban készített rajzfilmje, A vörös teknős lesz (a képen balra). Az élet örök körforgásáról szóló, lenyűgöző látványvilágú mese egyszerre ötvözi az európai és japán gondolkodásmódot, miközben megrendítő szépséggel mutatja be természet és ember egymásra utalt kapcsolatát.

A Ghibli Stúdió nevéhez olyan kiváló filmek fűződnek, mint a Chihiro Szellemországban, A vándorló palota és a Szél támad. A stúdió fennállása óta első alkalommal kért fel külföldi művészt rendezni: az egészestés alkotás az Oscar-díjas francia Michaël Dudok de Wit kilencévnyi munkájának eredménye.

Az Anilogue öt napja alatt több mint tíz vadonatúj egészestés animációt és közel kétszáz rövidfilmet mutatnak majd be. Az egészestés filmek közül különösen izgalmasnak ígérkezik Claude Barras svájci rendező Életem Cukkiniként című szívszorító alkotása, melyben egy kisfiú alkoholista anyja halála után intézetbe kerül. A kezdeti nehézségek után Cukkini igaz barátokra lel, akiknek köszönhetően megtanul bízni, szeretni, és élete így új fordulatot vesz. A közönség láthatja továbbá Bill Plympton vadonatúj, egészestés animációját, a Revengeance-t is (a képen lent), melyben Rod Rosse, a kisstílű fejvadász hatalmas kalamajkába keveredik, mikor a Halálarc névre hallgató, birkózóból lett szenátortól kap megbízást. Az Anilogue idei vendége Dánia lesz, így az új dán animáció legizgalmasabb alkotásaival ismerkedhetnek az érdeklődők.

A fesztivál nemzetközi vendégei számos animációs műhellyel és előadással készülnek, néhány filmet pedig ingyenesen nézhetnek majd meg az animáció szerelmesei. A legfiatalabb fesztiválozók számára a Rutkai Bori Banda animációt és zenét ötvöző Pizsamátor koncerttel készül majd. A teljes program itt érhető el.

Forrás: mandarchiv.hu

2016.11.01