Dés László – Geszti Péter – Békés Pál: A dzsungel könyve

Musical Sopronban

November 7-én (hétfőn) 15 órakor a Soproni Petőfi Színházban (Sopron, Petőfi tér 1.) a Dés László – Geszti Péter – Békés Pál neve által fémjelzett A dzsungel könyve című musicalt láthatják. Kipling története Maugliról, a farkasok közt nevelkedett embergyerekről valószínűleg minden gyerek kedvence, mint ahogy a felnőttek is szeretik. 

Ahogy minden mesében, ebben is szétszálazhatatlanul ott rejtőzik a tudás a születésről és a halálról, a magányba taszítottság és a közösségben való feloldódás élményéről, de befogadható a történet a nevelődési regények mintájára is: hogyan válunk kiszolgáltatott gyermekből tudatos léttel bíró, „meglett” emberré. S persze szól a törvény és a rend megtartó erejéről, a szabadság felszabadító érzéséről, s újragondolható általa a civilizáció megrontó vagy áldott működése, a rousseau-i értelemben vett „természet embere” és a „civilizáció embere” közt feszülő ellentmondás is.
A Soproni Petőfi Színház előadása a jövőbe vetíti ki Maugli világát: hősei a színház fákkal és bozóttal benőtt romjai közt jelennek meg, s a játék ebben a keretben értelmezi újra büszke civilizációnk esélyeit. Lehetünk-e még otthon a világban, vagy az ember sorsa az örök kívülálló számkivetettsége?
A darab sokáig látható lesz, de jegyről gondoskodjanak időben!

Fotó: Soproni Petőfi Színház

2016.10.27