1337

Halász Judit főszereplésével mutatják be az Audiencia című darabot a Pesti Színházban


Az Audiencia című darabot mutatják be október 14-én a Pesti Színházban; a Valló Péter rendezte előadásban II. Erzsébet szerepében Halász Judit látható. Az Audiencia, amely az utóbbi évek egyik sikerdarabja a Broadway és a West End színházaiban, Magyarországon először a Pesti Színházban látható.

Mint írják, II. Erzsébet királynő, a huszadik század és korunk egyik legjelentősebb uralkodója audienciáin fogadja miniszterelnökeit, Winston Churchillt, Margaret Thatchert, John Majort vagy éppen David Cameront. Nemcsak a kormányzás nehézségeibe nyerünk betekintést, hanem megismerhetjük korunk egyik legközvetlenebb, legszellemesebb, legmegkapóbb személyiségét és az országát szolgáló minisztereit.

Az Audiencia szórakoztató és aktuális színdarab, hiszen Anglia és az európai kontinens kapcsolata napjainkban is központi téma. II. Erzsébet az egyik legkedveltebb uralkodó világszerte, karakterének megformálása Halász Judit ötvenéves pályafutásának újabb fontos állomása.

A közlemény a Vígszínház színésznőjét idézi, aki kiemelte: II. Erzsébet azt mondja, ha emberi lényként hétköznapi vagy, az uralkodóként a legnagyobb erényed lesz. „Igenis hétköznapian viselkedik a miniszterelnökeivel és minden emberrel. Ezt tanulta” – mondta a szerepről – „Ez egyáltalán nem olyan könnyű szakma, mint ahogy egy külső szem gondolhatja azt a csillogás alapján”. Hozzátette: a gazdagság ellenére kiszolgáltatottságot is jelent, hiszen az uralkodó hite szerint minden napjának minden percét a brit nép szolgálatának szeretné szentelni.

Az előadás jelmeztervezője, Pusztai Judit a magazinok és történelmi fotók által megismert világot tárja elénk jelmezeivel. „A hétköznapokon használt kosztümjei világosak és pasztellek, a szivárvány minden színében, de mindenhez fekete cipőt és fekete táskát hord, amit akkor sem ereszt, amikor a palotában közlekedik” – mondta az uralkodóról Halász Judit.

A díszlet Valló Péter tervei alapján készült, a videó Verebes Zoltán munkája. Az előadás megszületését Görög Ibolya protokollszakértő segítette tanácsaival. „Nem mindegy, hogy tartom a lábam, hogy fogom a teáscsészét. II. Erzsébet még ebben a szabályrendszerben is egy rendkívül érdekes személyiség, akinek minden miniszterével más viszonya volt. A végén még talán az is kiderül, hogy ki volt a kedvence” – mondta Halász Judit.

A darabban Margaret Thatcherként Igó Éva, John Majorként Fesztbaum Béla, Harold Wilsonként Hegedűs D. Géza, Winston Churchillként Lukács Sándor látható.

A darab érdekessége, hogy az audienciákba nem kronologikus sorrendben nyer betekintést a néző, van olyan jelenet, amelyben II. Erzsébet alig múlt 20 éves, és olyan is, amelyik szinte napjainkban játszódik.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2016.10.14