11 film a ’80-as évekből, amelyek nem maradtak fenn a köztudatban


A jó öreg ’80-as évek. Többek szerint a legszebb korszak. Számos jó dolog mellett történt néhány rossz is. Sokak szeretnék szentté avatni az akkori filmeket. Szeretnénk úgy tekinteni ezen darabok filmes gazdagságát, mint standard hordozói azoknak a filmeknek, melyek csak később kerültek a mozivászonra. És, ha figyelembe vesszük azt a rengeteg filmet, melyek manapság kerülnek megjelenésre, és amelyeket a ’80-as évek filmjei és hangulata inspirált, nos akkor láthatjuk, hogy mennyire volt színes ezen időszak filmvilága.

Azonban, hogy őszintén legyünk, voltak filmek, amelyek bizony nem maradtak meg a köztudatban. Melyek sikere hirtelen rosszá fordult valami okból kifolyólag. Egész egyszerűen azok az emberek, akik a ’80-as években nőttek fel, ezeket a filmeket nagyra tartják. Többet várunk el tőlük, mert „velük/bennük nőttünk fel”, sokat jelentenek számunkra.

Így a lista összeállítójának biztos nem volt könnyű feladata… őszintén megvallva, olvasván a felsorolást, néha felkiáltottam, hogy „NEEEEEE!”. De ami tény, az tény. Mi, akik ebben az időszakban nőttünk fel, mindig nagyra tartjuk majd ezeket a filmeket (legalábbis nagy részüket). És magamból kiindulva „jó szülőként” védelmezem a filmemet a végtelenségig. Holott igazat kell adjak, mára már „csak” történelem maradt. A filmtörténelem egy része. Ami persze jó… viszont nem beszélünk róla úgy, mint egy Star Wars-ról vagy egy Szárnyas fejvadászról.

Lássuk ezt a tizenegyet!

1. Mondhatsz bármit

Történet Lloyd Dobler-ről (John Cusack) és Diane Court-ról (Ione Skye), akik megtalálták egymásban az igaz szerelmet. Ez a film valószínűleg manapság nem készült volna el, és végső soron ezért sem maradt a film a köztudatban. Semmi gond nincs vele egyébként, egész egyszerűen csak nincs értelme, hogy ennek a két embernek mi problémája lenne, hogy párt alkossanak. És mellé az a rész Court apjával… soha nem volt teljesen világos.

2. Footloose

Ren-t (Kevin Bacon), aki Chicagóból költözik a kisvárosba anyjával, a tánc és a zene élteti. A konzervatív erkölcsű városban viszont ez mind tilos, köszönhetvén egy táncmulatság utáni balesetnek, amelyben négyen meghaltak. Ren ellenszegül, és szerelembe esik a város tiszteletesének lányával, aki szintén a lázadás útját választja. Number 1 filmnek számított abban az időben. Egyesek szerint a 2011-es feldolgozása a filmnek jobbra sikerült, mint az eredeti volt… de szerintem a Footlose nem „öregedett”.

3. Legenda

Ahhh, gyermekkorom egyik nagy-nagy kedvence. Mindig úgy szorítottam, hogy sikerüljön a gonoszt legyőzni, megmenteni a szerelmet, és kisüssön a nap. Ez a film időtlen, és mindig jó megnézni. Egyetlen „hiba” van vele, hogy a ’80-as években készült. Ridley Scott így is kihozta belőle a maximumot. De képzeljük csak el, ha ez a film manapság, a mostani technikákkal készül el. Scott, ha a Szárnyas fejvadászt felelevenítette, igazán megtehetné ezt a Legendával is. Bár én így is ugyanúgy fogom szeretni!

4. Breakin’ és Breakin’ 2: Electric Boogaloo

A képernyőn megjelenített mozgások káprázatosak voltak… ugyanakkor, nézvén most ezt a két filmet, nem élték túl ezt a korszakot. Az első film egy jazz-táncos és két break-táncos egyesülését mutatja be. Oké, egy táncimádó számára ez a volt a „modern” táncosfilmek úttörője. A második film egyszerűen hülyeség: a táncosok a tehetségüket bemutatva próbálnak megmenteni egy közösségi központot a lerombolástól. A film nem maradt fenn a köztudatban… mondjuk azt sem mondanám, hogy egy Step Up igen.

5. Az utolsó csillagharcos

Az első film, amelyben számítógéppel készített speciális effekteket láthattunk. Ha azt nézzük, hogy manapság micsoda technikákkal dolgoznak, ez a film bizony elvész a süllyesztőben. Abban az időben persze más volt a helyzet, az effektek jópofák… manapság ez, mondhatjuk, hogy nézhetetlen, de legalábbis megmosolyogtató. Az igazat megvallva a sztorija megelőzte a korát, és ha jó kezekbe került volna (mondjuk David Fincher), akkor még franchise is lehetett volna belőle. De sajnos így csak egy ’80-as évekbeli sci-fi, amit a múltban hagyunk.

6. Hóbortos hétvége

Oké, őszinte leszek: nem értek egyet a cikk írójával, aki szinte felháborodva írja le, hogy ez a film mennyire nevetséges, ellentmond a tudománynak, és a halál egyébként sem vicc. Ez utóbbi rendben van, egyetértek. Ellentmond a tudománynak? Igen. De akkor hogy definiálná a cikk írója a Jól áll neki a halál című igenis zseniális filmet? Ugyan kérem, legyen már bennünk ennyi humorérzék! Két srác próbálja eljátszani, hogy halott főnökük még él. Én bizony szerettem ezt a filmet, és még nevettem is rajta. Mert ez volt a lényege. Nem az, hogy felháborodást keltsen. És nem is keltett. Folytatás is készült a filmből, bár tény, hogy – főleg a második része – nem alkotott valami maradandót. Azért én még mindig mosollyal gondolok vissza rá.

7. Próbababa

Egy művész (Andrew McCarthy) szerelembe esik a saját maga által kreált próbababába. Hát, ez elég furán hangzik. Mostani szemmel nézve valami hiányzott ebből a filmből. Mármint megértjük, hogy szegény magányos srác szerelemre vágyik… na de akkor is! Nincs meg az a varázs ebben a filmben, ami megvolt sok más ’80-as évekbeli alkotásban. Egész biztos, egy ideig még biztosan nem láthatjuk majd a remake-jét.

8. Koktél

Imádtam ebben az időben Tom Cruise-t. A bárban készült jelenetek nem egy vérprofi bárost mutatnak, de attól még jó volt, és szerettük. Szerettük Tom Cruise-t, és szerettük Bryan Brownt is, ahogy ennek köszönhetően a filmet is. Kár összehasonlítgatni egy Sakáltanyával, egyszerűen nem lehet egy lapon emlegetni a kettőt. Szerintem ennek a filmnek, még ha akarnának, sem kéne remake. Jó úgy emlékezni rá és újranézni, ahogy van.

9. D.A.R.Y.L. – A múlt nélküli fiú

D.A.R.Y.L., azaz Data Analyzing Robot Youth Lifeform. D.A.R.Y.L. egy tipikus amerikai kisfiú, aki rájön, hogy ő egy titkos katonai gép, akinek emberfeletti képességei vannak. Ez a film is túl korán készült el. Talán egy remake feltámasztaná a filmet, ki tudja?! Van, aki azt mondja, hogy ez az alkotás a magasztos szándéka ellenére is egy mese a politikai intrikáról és az ember géphez fűződő kapcsolatáról, ami nem biztos, hogy felkeltené az emberek érdeklődését. Hmm… elgondolkodtató, mert szerintem nem egy ilyen témájú film készül/készült manapság.

10. Dupla vagy semmi

Szeretjük Michael J. Foxot ebben a filmben (is). A nagybetűs alkotás a ’80-as évek Wall Street-i kapzsiságáról és annak legyőzéséről szól. A film időzítésével nincs probléma, az üzlet az üzlet, bármilyen évet is írunk. A probléma, hogy a „kapzsiság jó” mentalitás a ’80-as évekhez viszonyítva még rosszabb, mint volt. Ennek eredményeként egy ilyen filmet nézve, ahol a karakter felülemelkedik szerény önmagán és csúcsra ér, miközben jó üzletet csinál… nos, ez egy mese. Ez talán még így is van. De ezért szerettük nézni, mert elhittük, hogy nem kell rossznak lennünk ahhoz és eladnunk a lelkünket, hogy jó és tisztességes munkát végezve a csúcsra érhessünk. A Wall Street farkasa után ez tényleg csak egy mese.

11. Űrtábor

A film középpontjában a karakterek egy űrtáborban vannak, ahol is véletlenül kilövik őket a végtelen űrbe. A film készítői a leghihetőbbet hozták ki a sztoriból. De sajnos ahogy 1986-ban sem működött ez a film, valószínű manapság sem működne. Ahogy megjegyeztem, a maximumot hozták ki a filmből az alkotók, úgyhogy őket nem hibáztatjuk… hisz nem tudhatták, hogy valaha is egy ilyen listára kerülnek.

Dexter
Forrás: TheScreen.hu

2016.10.12