Vitaindító és oktatást segítő produkció is lesz a Lúdas Matyi

Előadás a Fővárosi Nagycirkuszban

Vitaindító és oktatást segítő produkciónak is szánja Fekete Péter a Fővárosi Nagycirkusz egy hónapon át futó új, összművészeti produkcióját, a Lúdas Matyit. „Olyan előadást terveztünk, amelyben végigkövetjük ugyan Lúdas Matyi történetét, hogy a kisiskolás is megértse és tudja követni, de egy középiskolás számára is közvetítsen gondolatokat” – fogalmazott az MTI-nek a cirkusz igazgatója.

Mint mondta, a Lúdas Matyi a cirkuszban egy újszerű, műfajteremtő előadás lesz, amelyben kísérletet tesznek a cirkuszművészeti produkciók társművészetekkel történő vegyítésére. A középpontban álló artistamutatványok és állatszámok mellett a színház, a zene, a báb- és táncművészet, valamint a költészet is szerepet kap a produkcióban, miközben egy olyan történetet mesél el, amelyben szó lesz egy ember álmairól, a hit fontosságáról, az erények szerepéről, a bosszúról és a megbocsátásról is.

„A hét lúdlányunknak – akiket levegőartisták személyesítenek meg – neveik vannak, úgymint szorgalom, megbocsátás vagy egyensúly. Csupa olyan fogalom, amely a cirkuszművészetnek is a sajátja” – fogalmazott Fekete Péter, hozzátéve, hogy a darab Matyija itt nem azért nem adja oda a ludakat Döbröginek, mert nem akar értük fizetni, hanem mert nem tudja biztosan, hogy Döbrögi háza alkalmas-e befogadni a szelídséget, a szorgalmat vagy a tisztaságot.

A másik kérdés, hogy mi történik Döbrögivel a három verés során. „Le lehet-e verni róla a gőgöt és a kevélységet? Ha igen, megtisztulhat és van rá esélye, hogy jobb legyen, de akkor kell-e harmadszorra is megverni ezt az embert, amikor már mindenét elveszítette? Elengedhető-e a bosszú, lehet-e az irgalom és a megbocsátás erősebb tulajdonság, mint a bosszú? Tudunk-e újra tervezni, és jól sáfárkodni a furfanggal megszerzett hatalmunkkal?” – idézte fel a produkció legfontosabb kérdéseit az igazgató.

Fazekas Mihály művét többen dolgozták már fel: Balogh István színész, színigazgató, drámaíró 1838-ban énekes bohózattá alakította, és a Nemzeti Színházban mutatta be, Móricz Zsigmond 1911-ben vásári komédiává átalakította, de ismert Deésy Alfréd 1922-ben készült némafilmje, illetve az évtizedekig sikerrel vetített, 1949-es Nádasdy Kálmán és Ranódy László rendezte klasszikus is, amelyben Soós Imre játszotta a címszerepet, Dargay Attila 1977-ben rendezett egész estés rajzfilmjén pedig generációk nőttek fel.

A cirkuszi feldolgozásban a színészek és a társművészetek képviselői mellett az artistaművészeké a főszerep, akik között van artistanövendék, éppen más produkcióban nem dolgozó, jelenleg Magyarországon tartózkodó aktív cirkuszművész és több idősebb artista is, akik jelenlétük mellett sok évtizedes tapasztalatukkal is segítik az előadás sikerét.

A Lúdas Matyi premierje október 1-jén volt, és egy hónapon át hetente nyolc alkalommal láthatja a közönség a Fővárosi Nagycirkuszban.

Forrás: MTI

2016.10.03