85. Ünnepi Könyvhét és 13. Gyermekkönyvnapok Győrben

Beharangozó (olvasási előrejelzés június 12-14.)

Az olvasás örök. Napjainkban legalábbis kénytelenek vagyunk ilyen vitán felül álló kijelentések mögé szuszakolni a nyilvánvalót, hogy önigazolhassunk valamit, amely akkor is úgy van. Még ha – mondják – egyre kevesebbet is olvasunk, vagy egyre kevesebb „minőségit” (roppant veszélyes jelző) olvasunk, netán egyre rövidebb, kevesebb, nyelvtanilag helytálló szöveget olvasunk. De olvasunk. És olvasni is fogunk. Mert ha közben a fogalom, az anyag, az eszköz átalakul, a lényeg ugyanaz marad. Olvasunk. Olvassunk!

Jó dolog az év néhány napját az olvasmányokat hordozó matéria ünnepévé emelni. És nemcsak a hagyomány, hanem ez a roppant szórakoztató, kikapcsoló és tanító tevékenység érdemei és hatásai miatt is. Az ember szeret a kerek(nek látszó) sorszámok esetében jubileumról beszélni: az idei, 85. Ünnepi Könyvhét és 13. Gyermekkönyvnapok ezen túl is megérdemli a kiemelt figyelmet. Mert – ahogy már szó volt róla – olvasni örök elfoglaltság (marad). Az ország mára szinte egységesen mozdul az alkalomra, a jólesően nagy volumenű budapesti programok mellett számos vidéki kis- és nagyváros ad sokszínű rangot-helyet a könyvekkel kapcsolatos eseményeknek. Balmazújvárostól Ceglédig, Nagykőröstől Sátoraljaújhelyig, Szegedtől Szolnokig zajlanak majd a rendezvények a június 2. és 17. közötti tágabb intervallumban (Kolozsváron már május 29. és június 1. között jólesett „egy korty könyv”, a magyarországi városok részletes programja az Ünnepi Könyvhét hivatalos honlapjáról tölthető le).

Győrben idén a Baross Gábor úton, a sétálóutcán emelkedik majd színpad, nőnek könyves standok a díszburkolat kövein, valamint költöznek írók, költők, szerzők a Kisfaludy Károly Könyvtár-, a Látogatóközpont-, illetve az Esterházy-palota épületeibe (esőhelyszínként a Gyermekek Háza szerepel). A megyeszékhely programkínálatát Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér szervezésében, a Gyermekek Háza együttműködésével alakították ki, ahol valamennyi rendezvény ingyen tekinthető meg. A győri könyvhéten a leírt sorokkal az elénekelt, eljátszott nyelvezet ugyanúgy együtt jár, hiszen mind szövegalapú kulturális termékek. Éppen ezért – kezdve az utóbbiakkal – lemezbemutató koncert csakúgy szerepel a programok sorában, mint megzenésített- és énekelt versek, bábszínházi előadás, meseszínházi bemutató, klasszikus hangszerekkel előadott muzsika, vagy világzenei fellépés.

A könyvbemutatók, szerzőkkel való találkozások műfaji és témabeli szórása széles palettát fest fel: Dittrich Panka Csendhajóval érkezik; Katona Csaba soproni úrielányról mesél; Antal Judit felteszi a kérdést: Mi lennék, ha…; Vizsy Ferenc Színjátszó novellákkal házal; Zsupos Zoltán hirdetményeket, színlapokat és aprónyomtatványokat ragaszt ránk; Cs. Németh Margit tesz, hogy legyen; Czakó Gábor a hitéről beszélget majd; Bezselics Ildikó két cica konyhájából receptel; Harcsás Judit és Kovácsné Bognár Ilona Réteskönyvet süt; Hajós Erika interaktív könyvbemutatót prezentál; Darmos István Őseink ránk hagyott kincseit mutogatja; Nagykutasi Viktor hiszi, hogy Több mint kert; Cs. Varga István és Pereszlényi Zoltán agyagedénybe zár Isten-sugarat; P. Szabó Józsefnél közeli a Távol-Kelet; Teimel Alexandra Hab-csókokat dobál; Ditrói Mária 60 évesen is alakot őriz; Szoó Virág Pár-beszédbe bonyolódik; Grecsó Krisztián megy utánunk; Novák Zsüliet Disznó vallomásokat suttog; Závada Pál maga lesz a Természetes fény; Jenei Gyula Mintha ugyanaz volna; Markó Iván pedig A magány mosolyát villantja ránk.

Győr ünnepi könyvheti rendezvénysorozata június 12-én csütörtökön kezdődik, a programkavalkád pedig június 14. szombatig tart. A 3 nap során lezajló könyv- és kötetbemutatók, beszélgetések után a szerzők az adott helyszínen dedikálnak, így író és olvasó, mesélő és hallgató, kimondó és elfogadó közvetlen kapcsolatba is kerülhetnek egymással. Mert az írásnak akkor van igazán értelme, ha olvassák is, a két oldal kölcsönös egymásrautaltsága, egymást feltételezése pedig sokszor csodás találkozásokban egyesül. S mivel az olvasás örök, az írásra is ugyanez a sors vár – bármilyen módon, bármilyen formában, bármilyen eszközzel. Mindezt pedig tudjuk. Mert olvasunk.

Szilvási Krisztián

2014.06.06