Mozaik Múzeumtúra

Játék fiataloknak és játékos lelkületű felnőtteknek

A Mozaik Múzeumtúra egy érdekes és eredeti múzeumi program, de mit is takar pontosan? S vajon hogyan kapcsolódik a most kezdődött, 7 hétig tartó Múzeumok Őszi Fesztiváljához? Erről kérdeztük Ráth Katalint, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum közönségkapcsolati osztályvezetőjét.

Mozaik Múzeumtúra néven fut a Rómer Múzeum egyik új szolgáltatása. Érdekesen, figyelemfelkeltően hangzik: hogy jön össze a múzeum és a túra?

Egy kulturális túráról van szó, egy játékról, melynek az a fő célja, hogy az emberek – főleg a fiatalok – minél több kiállítóhelyre elmenjenek, hogy egy kicsit elmélyedjenek a múzeumok világában, és megismerjék sokszínű kulturális életét. Magához a játékhoz nem kell más, csak egy okostelefon és némi országjáró kedv. Lényege, hogy az ember bármerre jár – és persze a saját lakóhelyén is –, keresse fel a helyi kiállítóhelyeket, és az ott felállított megállító táblán található QR-kódot felhasználva gyűjtsön be egy-egy virtuális matricát a gyűjtőalbumába. Ahogy egyre gyarapodnak a matricák, úgy lesz a játékos bronz, ezüst, vagy arany fokozatú múzeumtúrázó.

Ha jól tudom, ez egy országos kezdeményezés, melyhez egyre több kiállítóhely kapcsolódik. Honnan ered az ötlet, milyen múzeumokat érint, ill. Győr mikor szállt be a játékba?

Ez a program már 2014-ben elindult bevezető kampány jelleggel, s egy konkrét határidővel le is zárult. Ennek a tapasztalatait felhasználva indították ezt az új projektet, melyhez már 400 múzeum csatlakozott, így elmondható, hogy az ország szinte bármely kiállítóhelyét felkeresve gyűjthetik a matricákat a játékosok. A nemzetközi trendeket és a fiatal korosztály jellemzőit is figyelembe véve modernizálták és kibővítették az eredeti ötletet. Egy ingyenes mobil applikáció alkalmazásával egyszerűsítették és kényelmessé tették a regisztrációt, a résztvevő kiállítóhelyek elérhetőségét és magát a matricagyűjtést is. Lényeges újítás az is, hogy nincs időbeli korlát. A játék folyamatos, nem időre kell összegyűjteni a matricákat. Természetesen a mobil alkalmazás nemcsak a virtuális albumot kezeli, hanem az adott múzeumról is tájékoztatást nyújt: az alapadatokon kívül – mivel állandóan frissül – az aktuális programokat is ismerteti, ill. szöveges tárlatvezetésre is használható.
A projekthez minden típusú múzeum csatlakozhat profiljától függetlenül. Mi már a 2014-es első próbálkozásnál is beszálltunk 4 kiállítóhellyel, melyet most 5-re bővítettünk: az Esterházy-palota, a Borsos Miklós Gyűjtemény, a Zsinagóga, a Váczy Péter-gyűjtemény és a Patkó-gyűjtemény.

Milyen korosztályt céloztok meg a játékkal? Egyáltalán: kiknek ajánljátok a programot?

A konkrét célcsoport a 8-16 év közötti korosztály, de bízunk benne, hogy a felnőtt lakosságot is meg lehet ezzel szólítani nemcsak a gyerekek kísérőjeként, hanem önállóan is. Az a cél, hogy a gyerekek ne kötelező programnak érezzék a múzeumlátogatást, hanem élményszerűvé varázsoljuk nekik. S mivel a mai fiatalok szinte csak telefonnal együtt léteznek, úgy gondoljuk, hogy a mobil applikáció segítségével még könnyebben elérhetjük őket.

Hogyan illeszkedik ez az egész a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozatba?

Egy országos roadshow-val népszerűsítik a játékot. Mivel pont egy olyan időpontra – október 14. péntek – kaptuk a felkérést, ami beleesik az őszi fesztivál időintervallumába, kihasználjuk a lehetőséget. Mint a Mozaik Múzeumtúra Roadshow ötödik állomása, egyrészt népszerűsítjük magát a játékot, másrészt egy sor kiemelt programmal, melyet erre a napra szerveztünk, sarkalljuk a látogatókat a játékra. Ha már eljöttek hozzánk, regisztráljanak, gyűjtsék be a matricát, és ezzel el is kezdték a múzeumtúrát.

Pontosan milyen programokat takar ez a roadshow? Vannak helyi specifikációi is, vagy ugyanaz a projekt megy végig az országon?

Ez egy hat állomásos roadshow, Győr mellett Kecskemét, Székesfehérvár, Miskolc, Pécs és Debrecen vesz részt benne. Csak helyi specifikus rendezvények vannak, és az adott helyszínek szervezik őket. Úgy gondoljuk, hogy komoly reklámja lehet a játéknak, éppen ezért olyan programokat szerveztünk, amellyel fiatalokat és időseket egyaránt megszólítunk, és elindítjuk őket a túrára. Különböző múzeumpedagógia foglalkozások lesznek a Magyar Ispitában (pl. könyvecske készítése, magasnyomású grafikai nyomat készítése), koncert és táncház, valamint filmvetítés és közönségtalálkozó a Rómer Házban (Vizeli Trió zenekar, Sós Ágnes Szerelempatak c. filmje), tárlatvezetések az Esterházy-palotában és a Vastuskós házban (pl. Radnai-gyűjtemény, Patkó-gyűjtemény), valamint fiatal szerzők zenés felolvasóestje szintén a Rómer Házban. Egy nap alatt az emberek képet kaphatnak arról, hogy mi minden zajlik a múzeumban. Élményt kapnak. Mivel minden korosztályt megcéloztunk, bízunk benne, hogy egész családok indulnak neki a túrázásnak.

Ezek teljes egészében vagy részben ingyenes programok, avagy belépődíjasok?

A roadshow minden programja ingyenes, hiszen éppen az a cél, hogy becsalogassuk az embereket, és elindítsuk őket a túrára. A túrázónak persze meg kell venni a múzeumi belépőjét minden állomáson, csak akkor tudja a matricákat megszerezni.

Hogyan finanszírozzátok ezt? Saját költségvetésből, vagy van rá elkülönített egyéb forrás?

Az egész Mozaik Múzeumtúra projekt megvalósítása a Néprajzi Múzeum kezelésében van, közreműködő partnere az Örökség Kultúrpolitikai Intézet Nonprofit Kft., de a Nemzeti Kulturális Alap is támogatja. Természetesen intézményi szinten is van hozzájárulás, de kapunk támogatást a roadshow-ra. Így tudjuk ingyenessé tenni.

Azt már tudjuk, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja egy országos programsorozat, melyhez már több mint 150 múzeum csatlakozott, és fő célja – a népszerűsítés mellett – a múzeum közösségépítő szerepének erősítése. Minden évben van külön jelmondat, és vannak kiemelt programtípusok. 2016-ban melyek ezek?

A 2016-os fesztivál jelmondata: Építs hidat – Híd, ami összeköt! Ezzel „a legnagyobb magyar” munkásságáról kívánunk megemlékezni, tekintettel a Széchenyi-emlékévre (szeptember 21-én volt gróf Széchenyi István születésének 225. évfordulója).
A már hagyományosan megrendezésre kerülő programok sem maradhatnak el idén, így a pedagógusokat megszólító A lámpás én vagyok – Tanárok Éjszakája (Győrben: október 28-án 16.00-21.00-ig), valamint az óvodapedagógusoknak szóló Óvodapedagógusok Napja (Győrben: november 12-én 14.00-18.00). A nagyközönségnek szóló programok között újdonság az Őszire hangolva tematika, amely az iskolai őszi szünet idejére kínál szórakoztató, ugyanakkor tartalmas múzeumi programokat. Az évek óta népszerű tematikákat megtartottuk, többet új elemmel kibővítettünk. Ezek a Mesterségek nyomában, az Alkossunk együtt Győrben: október 7-én 12.00-18.00, Mobilis), Utazó múzeum, Múzeumi Őszbúcsúztató és a 16+ múzeumi találkozások.

És konkrétan? Milyen különleges ínyencfalatokkal készültetek az idén? Kinek milyen programokat kínáltok?

A győri Múzeumok Őszi Fesztiválja igazán változatos programokat kínál minden korosztálynak, a legkisebbeknek és az időseknek egyaránt széleskörű a programpaletta. A város történelmére kíváncsiak például egy hangulatos hajózás keretében megismerkedhetnek a győri hidak történetével (szeptember 30. 17.00, Zátony Étterem & Kikötő). A történelmet kedvelőket egy sor 1956-tal foglalkozó program várja (pl. Ötven6van c. emlékkiállítás az Esterházy-palotában október 20. és november 20. között, ugyanitt Elpattant láncok címmel, Szalóczy Pál Kazinczy-díjas előadóművész tolmácsolásában Németh László ’56-os naplójának felolvasó-színházi változata október 22-én 17.00 órakor, Győr 1956 címmel konferencia november 10-én 14.00 órától szintén a múzeum központi épületében, vagy az ’56.os filmklub a Rómer Házban november 3-án, 10-én és 17-én 17.00 órától, ahol alkalmanként 2-2 filmet tekinthetnek meg az érdeklődők), egy régészeti előadás (Czigány Dávid – Újvári Ferenc: Egy eltemetett falu és temetője, november 11. 18.00, Esterházy-palota), ill. a nagy háború 100. évfordulójára emlékezve egy tárlat a győri vadászlaktanya történetéről (október 20. – november 30., Közgyűjteményi raktár – a volt vadászlaktanya). A Lelki Egészség Világnapja kapcsán, a kikapcsolódni vágyó vendégeket várjuk a Lélek és egészség napra (október 1. 10.00-18.00, Esterházy-palota).

Az építő- és képzőművészetek szerelmeseit tárlatvezetésekkel (pl. Zsinagóga – október 6. 17.00 vagy Borsos Miklós, az ezerarcú művész, november 4. 16.30, Püspöki Udvarbíróház), kiállítás megnyitókkal (pl. Bullás József festőművész kiállítása október 15-én 18.00, Esterházy-palota), előadásokkal (pl. Pápai Emese művészettörténész: Tájportrék ecsettel, október 13. 18.00, Vastuskós ház, Kácsor Zoltán muzeológus: 110 éve született Borsos Miklós, november 2. 17.00, Esterházy-palota) és beszélgetésekkel (pl. Czigány György költő– Kácsor Zoltán muzeológus: Borsos Miklós, az irodalmár, november 9. 17.00) várjuk.

A 16+ korosztályt célozzuk meg többek között a 3 részes Kis könyves workshopunkal (október 5., 12. és 19. 16.30, Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótér), a gyerekek kézműves foglalkozásokon (pl. A három kismalac, október 8. 15.00, Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítót Tér) ismerkedhetnek a múzeumi élettel. A filmrajongók megnézhetik a vadonatúj Bosch – A gyönyörök kertjét (október 13. 17.00), a néphagyományok kedvelőinek pedig a tápi tájházunkat ajánljuk, ahol megtapasztalhatják a szüreti hangulatot, és ezzel kapcsolatos programokon vehetnek részt.

A kiállítások, családi és szakmai programok mellett útjára indul a Zsinagógajazz sorozatunk, ahol Falusi Mariann és Sárik Péter duókoncertjét hallhatjuk. A győri Múzeumok Őszi Fesztiválja nagykoncertjén pedig Charlie lép fel a Trio Special formációjával a Zsinagógában, Tzumo Árpád zongorista és Egri János bőgős, nemzetközileg is elismert művészek társaságában. Jazz és blues örökzöldeket hallhatunk, de nem maradhatnak el a jól ismert Charlie dalok sem, jazz és blues átdolgozásban. Október 29-én Levélvarázs címmel családi nap lesz az Esterházy-palotában 10.00-17.00 óráig sok érdekes programmal, a legkisebbeket pedig tábor várja az őszi szünet idején (november 2-4., 8.00-16.00, Csikóca Művészeti Műhely és Kiállító Tér).

A fesztivál ideje alatt is folytatódik a Kulturális kalandozás sorozatunk (dr. Pellek Sándor: A tálibok földjén, október 18. 17.00), valamint a Klasszikusok fókuszban (Egy este gyűjtők és borászok asztalánál, október 27. 18.00) az Esterházy-palotában. Az ifjúságot pedig várja egy hatalmas RómerKvelle koncertkavalkád: lesz Fish! és Useme október 7-én, Žagar és Passed 8-án, Pál Utcai Fiúk 15-én, Diggieman – Apró pont lemezbemutató 22-én, The Biebers 28-án, Szabó Benedek és a Galaxisok, valamint a Csaknekedkislány 29-én, Leander Kills november 4-én, Odett 5-én és Poros zenekar táncházzal 11-én, de jön a Hahó Együttes és az Ivan & The Parazol is.

Látható, hogy rendkívül sokszínű, összművészeti fesztivál várja a látogatókat, ahol mindenki találhat kedvére való programot.

tmoni

2016.09.26