Villanófényben a Soproni Petőfi Színház

Fotókiállítással kezdődött meg a negyedszázados jubileumi rendezvénysorozat

Megnyílt Pluzsik Tamás Villanófényben című fotókiállítása a Soproni Petőfi Színházban. Az eseménnyel egyúttal elkezdődött a teátrumban az önálló társulat 25 éves megalapítását ünneplő rendezvénysorozat.

Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése 1991-ben határozott arról, hogy a településen megalapítja az önálló Soproni Petőfi Színházat. Erre ünnepi rendezvénysorozattal emlékezik a soproni teátrum ősszel. Pataki András, a színház igazgatója a kiállításmegnyitón ismertette, hogy a születésnapot ebben az évben már elkezdte ünnepelni a színház, magyar évadot zártak a nyáron, a most ősszel kezdődő szezonban pedig színes programokkal tisztelegnek a jubileum előtt.

Az ünnepi események keretében szeptember 26-án a Magyar Állami Operaház érkezik a Figaro 2.0 című előadással a leghűségesebb városba. Másnap a Grace és Gloria című darabot láthatják a nézők Sólyom Katalin és Füsti Molnár Éva főszereplésével. Hova jut a nő? címmel Varga Kata-Lina önálló estjét tűzi műsorára a teátrum szeptember 28-án. Latinovits Zoltán halálának negyvenedik évfordulója alkalmából Pálfy Margit előadóestje vendégeskedik az intézményben. A Kussoltat a sors című összeállítás szeptember 29-én tekinthető meg. A Zentai Magyar Kamaraszínház is köszönti a jubiláló színházat, Szép Ernő Május van, tisztelt úr című produkciójukkal jönnek a leghűségesebb városba szeptember 30-án. A hagyományos Teátrumi Színözönt is ebben az időszakban rendezik meg Sopronban.

A rendezvényen Mikó István az önálló soproni társulat első igazgatója verssel köszöntötte az egybegyűlteket, majd Sass László, a kulturális és oktatási bizottság elnöke emlékezett vissza a színház megalapításának körülményeire. Ahogy megfogalmazta, röviddel a rendszerváltozás után tele voltak illúziókkal, tervekkel. A színház megalapításának ötletét a Kiss Csaba, Csányi János és Matúz János nevével fémjelzett Soproni Reneszánsz Társulat vetette fel, majd hosszadalmas egyeztetések, viták kezdődtek a közgyűlésben és kormányzati szinten is a témáról. Reformkori hangulat jellemezte akkor a közgyűlést. Az, hogy mégis sikerült tető alá hozni az önálló teátrum létrehozását, abban nagy szerepe volt Hirschler Rezső akkori polgármesternek, Andrásfalvy Bertalan művelődési és közoktatási miniszternek, valamint Szabó István minisztériumi osztályvezetőnek.

Ekkor valósult meg a színház rekonstrukciója, és egy évvel később, 1992. december 3-án Friedrich Dürrenmatt Meteor című darabjával nyitott meg az intézmény. Izgalmas és emlékezetes marad mindenki számára ez az időszak. Színházi szakmák jelentek meg a városban, és elindult a pezsgő művészeti élet.

Pluzsik Tamás arról beszélt, hogy az elmúlt 25 évben nagyon megváltozott a fényképezés, és vélekedése szerint a mai technikai eszközök, telefonok világában leáldozóban van a fotózás valódi becsülete. Ő a jó élmények mellett sok mai napig tartó barátságot köszönhet a színházi fotózással eltöltött negyed századnak.

Varga Róbert
Fotók: Torma Sándor
Soproni Petőfi Színház

2016.09.26