Akciófilm európai módra

Moziajánló: Ütközés

Az utóbbi időben egyre több „Zs” kategóriás filmben tűnnek fel fényüket vesztett, leszállóágban lévő világ- és akciósztárok. Az Ütközés című film stáblistáján ott van Ben Kingsley és Anthony Hopkins neve, de még mielőtt arra gondolnánk, hogy „már ezek is”, gyorsan elárulom: hát nem! Ez egy jó „B” kategóriás akciófilm, európai, nézhető mozi.

Amiben van egy jó adag szerelem, némi bölcsesség, no és kőkemény akciójelenetek, hogy azért ne legyen nagyon más, mint az Amerikában tökélyre fejlesztett séma. A történetet ezerszer láthattuk, csak a neveket kell behelyettesíteni: Casey, a fiatal amerikai drogdíler Kölnben, munka közben beleszeret honfitársába, Juliette-be, aki tanulni jött, de a pult mögött kötött ki. Amikor a lányt halálos betegséggel diagnosztizálják, és veseátültetéssel lehet csak megmenteni, elhatározza, némi pénzzel lenyúlja náciivadék Hagent (Anthony Hopkins), a legnagyobb német drogdílert, hogy ki tudja fizetni Juliette műtétjét.

Az akció azonban nem a terv szerint alakul, Hagen emberei üldözőbe veszik Casey-t, akinek többször is hihetetlen módon sikerül megszabadulnia a makacsnak bizonyuló gyilkosoktól. De hát ez így túl egyszerű lenne, így van a filmben Hagen mellett egy társ/rivális is, a nem kevésbé őrült zenerajongó török Geran, akit Sir Ben hoz szinte tökéletesen.

S ha már színészek, akkor itt van nekünk „az ebből a srácból lesz még valami” Nicholas Hoult főszereplőnek (A titánok harca, X-Men: Az elsők, és a ki tudja miért agyondíjazott új Mad Max) és a hamvas diák/csaposlánynak éppen, hogy csak elmenő Felicity Jones (Pókember 2. és az októberben nálunk is bemutatásra kerülő Inferno). Jó szakemberek mindketten, ha úgy hozza a szerencse, világsztárok is lehetnek, különösen Hoult, akinek a szemeiben van valami, amitől Hollywood is beájul majd talán. Az akciójelenetek, autós üldözések pedig egészen profik, mint mondjuk a Mátrix 2-ben. És ez nem is véletlen, hiszen a kidolgozásban olyan csapat jeleskedett, akiket láthattunk már dolgozni A sötét lovag: Felemelkedésben, az Eredetben, a Skyfallban és a Halálos iramban 6 vezetéses jeleneteiben. Nincs is CGI, az autók tényleg csúnyán összetörnek, azt a jelentet pedig, amikor Casey tizenakárhányat pördül a Citroën kombival, simán beletehették volna valamelyik nagy hollywoodi blockbusterbe is.

Summa summárum, jó kis mozi ez, nem is kellett volna az elején emlegetnem a „B” kategóriát. Olyan film, amire el lehet vinni a barátnőt is, mert ő is jól érzi majd magát.

Ajánljuk azoknak:
• akik barátnőjüket is elviszik a moziba
• akik elhiszik, hogy Európa is tud akciót forgatni
• akik hisznek a minden akadályt lebíró szerelemben

Nem ajánljuk:
• Hollywood nagy rajongóinak, azaz mégis, hogy csodát lássanak
• a vér fröcsögését és az agyvelődarabkák repülését kihagyni nem tudóknak

Ütközés (Collide) angol-német akcióthriller 2016, rendezte: Eran Creevy, szereplők: Nicholas Hoult, Felicity Jones, Sir Anthony Hopkins, Sir Ben Kingsley

A magyar nyelvű előzetes itt tekinthető meg.

Forrás: mandarchiv.hu

2016.09.24