Új helyszínen a Margó!


A kortárs irodalom legjavát bemutató Margó Fesztivált idén ősszel könyvvásárral kiegészülve, a CAFe Budapest keretében, új helyszínen, a Tesla Budapestben rendezik meg október 12. és 16. között. Összeállt az idei Margó-díj 10-es listája is. A pályázatra idén 21 könyvet neveztek a szerzők és a kiadók, ezekből a díjra esélyes tíz kötetet hét kiadó jegyzi, van köztük két ifjúsági regény és két sci-fi is.

Második alkalommal adják át a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat, amellyel pénzdíj és a Margó Irodalmi Fesztivál partnereinek szakmai támogatása is jár: a Bookline a nyertes számára kiemelt kereskedelmi és médiatámogatást nyújt, a Balassi Intézet pedig próbafordítást készíttet a legjobb műből, és azt külföldi könyvfesztiválokra juttatja el. A tavalyi, első Margó-díjat Totth Benedek nyerte Holtverseny című regényével. A pályázatra idén 21 könyvet neveztek a szerzők és a kiadók, ezekből a díjra esélyes tíz kötetet hét kiadó jegyzi, van köztük két ifjúsági regény és két sci-fi is. Az alkotók között négy nőt, hat férfit, 24 és 67 évest, illetve József Attila-díjas költőt is találunk. A díjat október 16-án este adják át a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár új helyszínén, a Teslában. A szakmai partnerek mellett a fesztivál kiemelt támogatója Budapest Főváros Önkormányzata.

A Margó-díj idei 10-es listája a következő:
Kántor Péter: Egy kötélténcos feljegyzéseiből (Magvető)
Makai Máté: Koriolán dala (FISZ)
Menyhért Anna: Egy szabad nő – Erdős Renée regényes élete (General Press Kiadó)
Mészáros Dorka: Én vagy senki (Tilos az Á Könyvek)
Michael Walden: Eshtar – Első könyv (Metropolis Média)
Milbacher Róbert: Szűz Mária jegyese (Magvető)
Molnár T. Eszter: Stand-up! – Egy majdnem normális család 1. (Tilos az Á Könyvek)
Morsányi Bernadett: A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek (Kalligram)
Ronil Caine: Lilian (Metropolis Média)
Schreiner Dénes: Mint kagylók, ha bezárulnak (L'Harmattan)

A zsűri tagjai idén Gaborják Ádám, a József Attila Kör elnöke, Kollár Árpád, a Fiatal Írók Szövetsége elnöke, Gács Anna, a Szépírók Társasága, Szabó Zsuzsa pedig a Balassi Intézet és a Publishing Hungary képviseletében, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál főszervezője. A Margó-díj esetében a nevezett címek között ugyanolyan feltételekkel mérettetik meg az irodalmi életben verseivel vagy drámáival évek óta jelen lévő szerző és a fiatal, publikálás nélküli versenyző. A zsűri elsősorban azt veszi figyelembe, mit vállal az adott könyv, és ahhoz képest milyen eredményt ér el, tehát alapvetően nem egymáshoz hasonlítják a szövegeket, azokat önmagukban értékelik.
„A Margó-díj előzsűrizése során nem feltétlenül kész írókat, inkább új hangokat, bátor vállalkozásokat keresünk, olyan szerzőket, akik íróilag még lehet, hogy nincsenek készen, de a szövegüket szerettük, és egy második könyvet is a kezünkbe vennénk tőlük, így akikre szerintünk érdemes felhívni a figyelmet” – nyilatkozta Valuska László.

A tavaly első alkalommal kiosztott Margó-díjat Totth Benedek nyerte Holtverseny című regényével: a díjjal járó szakmai támogatás keretében a könyvhez a Balassi Intézet próbafordítást készíttetett, illetve a szerző felléphetett kötetével a Lipcsei Könyvvásár Bookpitch programjában. A Holtverseny nemzetközi karrierje hamarosan a francia és a szlovák kiadással folytatódik, itthon pedig, a Bookline kereskedelmi támogatásának is köszönhetően, már a második utánnyomáson van túl.

A Margó Irodalmi Fesztivált hatodik éve rendezik meg a nyári Könyvhéttel párhuzamosan, kiemelten a magyar írókra és irodalomra összpontosítva. Az idén a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében megvalósuló rendezvény, az őszi szezonban újításként, könyvvásárral egészül ki: a legtöbb kiadó jelenlétével az irodalmi szórakoztató programok mellett kedvezményes könyvvásárlásra nyílik lehetőség. Ami pedig a tartalmat illeti, a Margó-díjon felül az őszi Margó a kortárs külföldi szerzők bemutatására fókuszál: könyvbemutató esteket szerveznek többek között a lengyel Joanna Batornak, a szlovén Drago Jancarnak, az olasz Alessandro Marinak és francia Jean Matternnek. A magyar fellépők közül új kötettel jelentkezik például Varró Dániel, Tolnai Ottó és Garaczi László, Nádas Péterrel pedig az Emlékiratok könyve megjelenésének 30. évfordulóját ünnepli a Margó. 1956-ra szintén emlékezik a fesztivál, például a Litera Szigorúan titkos című meghívásos pályázatára érkezett szövegekkel, többek között Bereményi Gézával és Grecsó Krisztiánnal.

Forrás: kultura.hu

 

2016.09.23