KÉP-SZEMKÖZT

Roll Péter győri fotóművész kiállítása

Szeptember 14-én nyílt meg Roll Péter A-FIAP, A-MAFOSZ-diplomás fotóművész kiállítása a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Gyárvárosi Közösségi Házában. Az érdeklődők zsúfolásig megtöltötték a termet, melynek falait a gyárvárosi születésű, húsz évig itt élő művész képei díszítették.

A kiállítást Liziczai Miklós, a Győri Fotóklub Egyesület elnöke nyitotta meg. Roll Péter a győri egyesület mellett a Magyar Fotóművészek Világszövetségének is tagja.
Az elnök beszédében méltatta a kiállító művész munkáit, aki már gyermekként érdeklődött a fotózás iránt, és úgy érezte, nemcsak megörökíteni szeretné élményeit az akkor még filmes géppel, hanem arra is vágyott, hogy amit ő lát, azt másoknak is megmutathassa. Az évek során a technika fejlődésével változtak az általa használt fényképezőgépek is, jelenleg tükörreflexes géppel fotóz.
Minden fotós, festő, megtalálja a környező világban, ami számára a legszebb, a legfontosabb, ami leginkább kifejezi az érzéseit. Így a képein keresztül saját magát, a lelkét is a szemlélő elé tárja. Roll Péter kiállításán megtekinthetők szociofotók, tájképek, természetfotók, aktok, kreatív, színes és fekete-fehér képek, megrázó, szívbemarkoló portrék. Saját bevallása szerint az emberábrázolás áll hozzá a legközelebb.

A megnyitó beszéd után több művészeti ágat összekapcsoló műsorra került sor. A kiállított képek inspirálták a Többlettél Project két művészének, Hosszú Juditnak és Katona Zoltánnak előadását. Roll Péter és a Többlettél Project tagjai idén már másodszor működtek együtt. A júniusban megrendezett Interaktív Művészeti Nap alkalmából a „fogyatékosság jellegű hiányból fakadó többlet” témájában kiírt alkotói pályázat zsürijének egyik tagja Roll Péter volt. Képalkotás, vers és esszé kategóriában vártak pályaműveket két korcsoportban, sérültektől és épektől egyaránt.
Minden művész számára rendkívüli megtiszteltetés, ha alkotása ihlető hatást vált ki más művészekből. A Többlettél Project tagjai verssé és mozgássá alakítva, a számukra legkedvesebb kifejezési móddal mutatták meg érzéseiket, melyeket a kiállítás képei felszínre hoztak bennük. A különböző művészeti ágak játékában a fotó, a vers, a tánc mellé Rácz Éva hangterapeuta tibeti hangtál bemutatója révén bekapcsolódott a zene is. Miközben a vásznon egymást váltották Roll Péter kisfilmbe ágyazott képei, Hosszú Judit verseket szavalt, ezt kísérte improvizációs hangtál játékával Rácz Éva. Az elhangzott költemények egyetlen kivétellel Hosszú Judit alkotásai - a "Magány" című verset Kerecsényi Éva, a júniusi pályázat első díjasa írta.

A műsor második felében Katona Zoltán, kiállított képekkel kapcsolatos, táncban kifejezett érzéseit ismerhették meg az érdeklődők, egy természetben leforgatott zenés kisfilmen. A vizuális alkotás Jekli Zoltánnak, a Győri Balett táncművészének és Katona Zoltánnak, a Többlettél Project művészeti vezetőjének közös munkája, a felvételeket Jekli Zoltán, a koreográfiát Katona Zoltán készítette.
A tartalmas, szép estével megnyílt kiállítás október 5-ig látogatható.

Bogár Erika
Fotók: Bognár Imre

2016.09.19