MET-térképek insidereknek


Immár szinte minden magára valamit adó múzeumnak és galériának van saját appje, amely segít a látogatók számára a megfelelő információk begyűjtésében, sőt esetenként akár szubjektív véleményt is közvetítenek. Ez utóbbiak számát gyarapította most a Metropolitan Museum.

A New York-i Metropolitan Museum a Vizuális Művészetek Iskolája (School of Visual Arts) hallgatóival interaktív térképeket publikált a múzeumról, amelyek nem a megszokott szemszögből mutatják be a múzeumi tereket, hanem egyéni szempontok szerint kalauzolnak végig. A Tim Szetela kurátor által összeválogatott térképeket itt lehet megnézni: a diákok a MET állandó kiállításain gyűjtöttek adatokat, és ezek alapján alkották meg kevert technikákkal térképeiket. Ezek az akár önálló művészeti alkotásnak is tekinthető kalauzok segítenek a látogatóknak a már sokszor bejárt terek újrafelfedezésében.

Egyik kiemelkedő alkotás Rosa Chang projektje, amely egy bizonyos szín jelenlétét vizsgálja a múzeum állandó kiállítóterein keresztül, mégpedig az indigókéket. Körülbelül 200 kiállított tárgyról állapította meg, hogy indigószínű. Származási ország szerint is osztályozta a tárgyakat, amelyet egy térképen vizualizált, ezen világosan látható, hogy milyen nagyszámú indigó művészeti alkotás készült Japánban.

Christina Ebert az alakokra és formákra koncentrálva térképezte fel a dél- és dél-kelet-ázsiából származó női szobrokat (alsó kép). Hét testtartást állapított meg, lerajzolta ezeket, és térképen jelölte meg lelőhelyüket és keletkezési idejüket. Talán a későbbiekben be is linkeli az összes kiállított tárgyat a MET honlapjáról. A diákok általában egy-egy teremre koncentráltak. Liz Enright a Japán Galéria illusztrált archívumát készítette el úgy, hogy mindegyik tárgyat felülnézetből látjuk, rájuk klikkelve pedig az alkotó rajzos reprezentációját és pár adatot kapunk (a címlapképen).

Ella Romero az amerikai szárnyat vizsgálta meg közelebbről, és olyan finom részletekre mutat rá, hogy Frank Lloyd Wright, Louis Comfort Tiffany, vagy a Herter testvérek hogyan építették be alkotásaikba, bútorokba vagy építészeti műveikbe apró természeti elemeket, asszociatív vagy reprezentációs céllal.

A Hyperallergic nyomán

Bakk Ágnes
Forrás: mandarchiv.hu

2016.09.16