Újabb 10 könyvet díjaztak az idei Digitális Könyvnyomtatási Pályázaton


Regény, vers- és esszékötet, mese és dráma is szerepel a Digitális Könyvnyomtatási Pályázat idei tíz nyertese között: Baán Tibor Dorádó, Horváth Júlia Borbála Munkakönyv, Magyary Ágnes Rövidzárlat az Alvilágban, Nánási Bori Anonima emlékei és Szász András Félbemaradt mondat című regénye is a győztesek között van.

A szervező Canon Hungária Kft. és a Magyar Írószövetség közös, immáron 8. alkalommal meghirdetett irodalmi pályázatán szintén díjazták Orisek Márta Pünkösd felé, pünkösd után című verses- és Persovits József Írások a könyvnyomtatás világából című esszékötetét, Toldi Zsuzsanna Miklóska mesekönyve című kötetét, valamint a Párhuzamos világok – Ellenfény antológia című kortárs drámaválogatást is. A nyertes köteteket 250-250 példányban nyomtatják ki, ennek költségét a Canon Hungária Kft. állja.

A pályázat hagyományaihoz híven idén is átadták a legszebb könyvnek járó elismerést, amelyet ezúttal Gálla Edit Egy másik életben című verseskötetének (Napkút Kiadó) ítélték oda. A kötet a többi nyerteshez képest további 100 példányos utánnyomásban részesül. A díjat kiosztó zsűri tagja volt Pesti Sándor, a Papír és Nyomdaipari Műszaki Egyesület ügyvezetője, Münnich Dénes a Lupe Magazin főszerkesztője, valamint Kováts Botond, a Canon Hungária kommunikációs vezetője.

A digitális könyvnyomtatási pályázat célja, hogy teret biztosítson a feltörekvő tehetségeknek és rétegműfajokban alkotó szerzőknek a megjelenésre, felhívva a figyelmet a digitális nyomtatás lehetőségeire – olvasható a közleményükben, amely kiemeli: a Magyarországon kiadott könyvek átlagos példányszáma folyamatosan csökken, miközben a megjelenő címek száma emelkedő trendet mutat.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) mintegy három évtizedre visszanyúló statisztikái szerint míg 1989-ben egy műből átlagosan 14300 példány került a boltokba, addig 1996-ban már csak 5900, a jelenleg legfrissebb, 2014-es adatok szerint mára ez a szám csupán 1737.

Egyre több könyv kisebb példányszámmal való megjelentetésére a hagyományos ofszet eljárás helyett a digitális nyomtatás jelentheti a költséghatékony megoldást, hiszen előbbi megtérülése csak 1500 példány fölött várható.

Forrás: MTI

A kép az everystockphoto.com szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2016.09.13