Közeleg a X. Magyar Táncfesztivál

Győr júniusban táncba borul

2014. június 16. és 22. között színpompás, nagyszabású táncra perdül Győr kulturális élete: a Nemzeti Táncszínház, a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Győri Balett immár tizedik alkalommal rendezi meg a Magyar Táncfesztivált.

A rendezvény nemcsak mozgalmasságában, de jelentőségében és népszerűségében is kiemelt helyet foglal el Győr kulturális programjainak sorában. Az évtizedes jubileumához érkező Magyar Táncfesztivál 7 napja alatt a legjobb és legszínvonalasabb (s közöttük külföldi vendég) táncegyüttesek kápráztatnak majd el bennünket produkcióikkal úgy a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán és Kisfaludy-termében, mint a Széchenyi tér és II. János Pál tér szabad ege alatt.

A X. Magyar Táncfesztivál hete során a tánc minden formája képviselteti majd magát a színpadokon a klasszikus balettől a néptáncon át egészen a modern táncművészet műfajaiig. A népzene és a néptánc kiemelkedő hangsúlyának bizonyítéka, hogy a szervezők egy teljes napot szentelnek ennek a hagyományokban gyökeredző műfajnak. A stílusok közötti kapcsot természetesen a zene, a mozgás és a tánc közös, egymással összefonódó nyelvezete adja, ahol a programok során tizennyolc hazai és külföldi társulat lép fel a nagyszínpadon, négy kortárs produkció kap helyet a Kisfaludy-teremben, a színház előtti szabadtéren pedig tizennégy ingyenes kísérő program és majdnem húsz fellépő együttes, amatőr táncműhely, egyesület várja az érdeklődőket.

Idén a Széchenyi tér a szervezők elképzelése szerint óriási szerephez jut majd, a táncfesztivál alkalmából ugyanis azt szeretnék, hogy – Kiss János szavaival – az egész várost táncra fogják egy óriási „diszkó” keretein belül, ahol sztár DJ segít majd a hangulatkeltésben és -fokozásban. A vendégprodukciók sorában fantasztikus fellépésnek ígérkezik a Centrál Színház exkluzív előadása, a Bozsik Yvette rendezésében bemutatásra kerülő Chicago musical többek között Jordán Adél, Schell Judit, Kulka János, Falusi Mariann, Tompos Kátya és Stohl András főszereplésével.

A táncfesztiválon fellépő együtteseken, társulatokon és csoportokon (Magyar Nemzeti Balett, Szlovák Nemzeti Balett, Inversedance – Fodor Zoltán társulata, Szegedi Kortárs Balett, Győri Balett, Pécsi Balett, Magyar Táncművészeti Főiskola, Egribianco Danza (Torinóból), Tranzdanz, Frenák Pál Társulata, Experidance Produkció, Nagyvárad Táncegyüttes, Magyar Állami Népi Együttes, Honvéd Együttes, Budapesti Táncszínház, Közép-Európa Táncszínház, Tünet Együttes, Pre-Evolution Company, Forte Társulat, Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, Győri Filharmonikus Zenekar) túl sor kerül a színházi tánckarok találkozójára, kézművesek utcáját állítanak fel, szórakoztat a Vaskakas Bábszínház és a Zenés Pódiumszínpad, Tetőtáncon vehetünk részt a Hotel Rábában, Dancing Graffiti hagy nyomot a belvárosban, valamint előadások és konferenciák is kapcsolódnak a programkínálathoz.

Szilvási Krisztián
Fotók: Szabó Béla

2014.04.11