Tér – Idő – Fény

Fotókiállítás a Marcal étteremben

Szeptember 1-jén a Győri Fotóklub Egyesület tagjainak közös fotókiállításán mutatkozott be a Marcal Étteremben (Győr, Déry u. 11/A) Kanczler István, Sárközi Zsuzsa, Szabó Virág és Várnagy Kata fotósok. A tárlat szeptember 25-ig tekinthető meg.

A vendégeket Klein János szervező üdvözölte, a kiállítást pedig Virág Lajos fotográfus, a Győri Fotóklub Egyesület tagja, a kiállítás kurátora nyitotta meg. A hangulatot a Rozetta Gitáregyüttes fellépése alapozta meg, amelynek elsődleges célja a klasszikus művek népszerűsítése.

Műsoruk folyamatosan bővül és csiszolódik, repertoárukban reneszánsz, barokk, klasszikus művek szerepelnek, de mellettük helyet kapnak könnyűzenei átiratok is. Immár nem először léptek közönség elé a Győri Fotóklub Egyesület kiállításán, így a Marcal Étteremben megjelent érdeklődők újfent élvezhették Komálovics Ábel, Hartai Ákos és Pajor Gergő gitár-, valamint Skaliczky Lóránt csellójátékát. (Művészeti vezetőjük Klausz Adrienn.


A Fotóklub kiállító tagjainak bemutatását Várnagy G. Kata gondolataival kezdem:

ÉLETMŰVÉSZ

Lelketekbe bele látok,
van, hogy gasztroangyalt játszok.
Fotós szemmel erdőt járok,
szép pillanatokra vadászok.
Az út végén rád találok,
hozzád mindig haza vágyok.

Várnagy G. Kata

A nagy változásokat szerette volna dokumentálni saját maga és környezete számára. Először családi fotók készítésével kezdte 1981-ben. Az első kihívást az jelentette számára, amikor Wimmer Éva designer részére készített – kamaszlányáról – fotó sorozatot egy modell-munkához. Amikor 50 éves lett, lepergett előtte élete filmje, és eldöntötte, változtatni kell. Bakancslistát készített, amelyen fotózás, festészet, kertépítés, gasztronómia, nagy utazások szerepeltek.

A GYŐR+ MÉDIA felhívására 3 éve jelentkezett a Győri Fotóklub Egyesület által indított alapozó tanfolyamra. Első bemutatkozásán a „Szeretem Győrt” fotópályázaton Szerelem című képe került kiállításra az Esterházy-palotában, melynek témája a Mosolygó Vénusz szobor volt. Két alkalommal vett már részt a Győri Fotópiknik kiállításon. 2016 júniusában az Ünnepi Könyvhét alkalmából rendezett „KÉP-VERS-KÉP” fotókiállításon is bemutathatta egy képét a Marcalvárosi Fiókkönyvtárban Kételkedés címmel, melyet egy St. Martin vers ihletett.

Szívéhez legközelebb a természetfotózás áll, de kihívás számára a kreatívfotózás és az emberábrázolás is. Lenyűgözi Erdély, az Őrség és Makovecz Imre építészete, erről szeretne a közeljövőben fotósorozatot készíteni. Összességében szeretne nyomokat hagyni az emberek lelkében.

Sárközi Zsuzsa

Péri származású, de 17 éve Győrben él. 2014 óta a Győri Fotóklub Egyesület tagja. Fia inspirálására ment el fotószakkörbe – „Anya, esetleg elmehetnél fotószakkörre…” –, ahol találkozott barátokkal, ismerősökkel, akik elmagyarázták neki az alapokat, sőt a fűben hasalásra is rávették egy-egy fotó kedvéért.

2013-ban indította a Győri Fotóklub Egyesület a II. Alapozó tanfolyamát, amelynek lelkes résztvevője lett. A tanfolyam ideje alatt már pályázaton is részt vett: a MÁV Zrt., a Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesület és a VOKE Arany János Művelődési Ház meghirdette a IV. Országos Vasutas Digitális Fotópályázatot „Képek az ország vasútjairól” címmel, ahol elfogadásra került a Hárman párban című képe.

Eddig három fotója jelent meg nyomtatásban az Élet és tudomány című tudományos ismeretterjesztő hetilapban, közülük az egyik a Marcal Étteremben is kiállításra került Fogságban címmel. Nyugalom elnevezésű képe plakát nagyságban díszeleg a Melrose Biliárd és Koktélbár falán.

2014. júniusában is megrendezésre került Dunaszigeten a „Kép-Sziget” fotóstalálkozó, ahol megmutathatta néhány munkáját. 2015. novemberében a Széchenyi István Egyetem adott helyet „Bemutatkozunk” című első kiállításának, melyen négy klubtársával együtt mutatták meg, mit tudnak „elcsípni” a rohanó világból.

Szabó Virág

Gyermekkorában csak játékból érdekelte a fotózás, legfőképp azt szerette, ha őt fényképezik. Később örömmel készített képeket kirándulásokról, utazásokról és családi összejövetelekről.

Komolyabban 2012-ben kezdett el foglalkozni a fotográfiával, ekkor vette első komolyabb gépét, és ekkor jelentkezett a Győri Fotóklub Egyesület Alapozó tanfolyamára. Itt sokat tanult fotós társaitól, és igazi közösségre talált. 2013 óta tagja az egyesületnek, képei itt szerepeltek először kiállításon.

2014-ben elvégezte a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán az Alkalmazott fotográfus képzést. Számos kiállításon állították már ki képeit:
- Győri Fotóklub Egyesület Tavaszváró című kiállítása; 2013 Győr, Petőfi Sándor Művelődési Központ
- Győri Fotóklub Egyesület Bemutatkozik az Alapozó Csoport című kiállítása; 2013 Győr, Petőfi Sándor Művelődési Központ
- Győri Fotóklub Egyesület Fotópiknik; 2013 Győr, Radó-sziget
- Győri Fotóklub Egyesület Kirándult a Győri Fotóklub… és van képünk róla című kiállítása; 2013 Győr, Petőfi Sándor Művelődési Központ
- Győri Fotóklub Egyesület Fotópiknik; 2014 Győr, Radó-sziget
- Győri Fotóklub Egyesület 2014. 1. félévének legjobb fotói: Esszencia V. című kiállítása; 2014 Győr, ETO Park
- Győri Fotóklub Egyesület Fotópiknik; 2015 Győr, Radó-sziget

Kanczler István

Csornán született, a fényt már 60 éve meglátta, azóta is próbál ismerkedni vele. Első fotóit kirándulásokon, nyaralásokon kattintgatta, melyek tudósítás jellegű, az adott pillanatot megörökítő fényképek voltak. Hosszabb szünet után egyetemista korában sikerült megvennie első komolyabb gépét, és ebben az időben már próbálkozott fekete-fehér negatívok előhívásával és nagyításával is. Később segítséget adott neki a digitális világ.

A Győri Fotóklub Egyesület 2014-ben indította II. Alapozó tanfolyamát, ahol örömmel és lelkesen igyekezett fotós alapismereteit a nulláról felépíteni. A tanfolyam után felvételt nyert az egyesület tagjai közé.

Első alkalommal 2014. júniusában Dunaszigeten, a „Kép-Sziget” szabadtéri fotókiállítás és találkozón kerültek fotói bemutatásra. Az alapozó tanfolyamon tanultakat úgymond „meghálálva”, a 2014. év II. negyedévi képbírálaton 5 db. képe került kiválasztásra, a 2014. novemberében tartott „Essencia II.” kiállításra pedig 2 db. képét állították ki. „Bemutatkozunk” című első kiállításának – négy klubtársával együtt – 2015. novemberében a Széchenyi István Egyetem adott helyet.

A kiállításmegnyitót vidám hangulatú, kötetlen beszélgetés követte, ahol minden érdeklődő megismerhette az alkotók gondolatait, elképzelésüket a fotózásról.

A kiállítás szeptember 25-ig tekinthető meg.

Köszönjük a Marcal Étterem vezetőinek és munkatársainak a támogatást!

Klein János szervező
Fotók: Laukó Tünde (1-7. kép), Bognár Imre (8-15. kép)

2016.09.06