1251

Legjobb rendezői díj a Hajnali lázért


Magyar sikerrel zárult a szerelemesfilmek seregszemléje a Fekete-tenger partján a hétvégén. Gárdos Péter nyerte a legjobb rendező díját a Várnában megrendezett nemzetközi filmfesztiválon a Filmalap támogatásával készült a Hajnali lázért.

A Bolgár Filmközpont szervezésében 1993 óta rendezik meg a Love is Folly, azaz A szerelem bolondság címmel a szerelmesfilmek nemzetközi mustráját a tengerparti üdülővárosban. A seregszemle évről évre mintegy kilencven játékfilmet vonultat fel, a díjakról nemzetközi szakmai zsűri dönt. Idén 24. alkalommal, augusztus 26. és szeptember 4. között rendezték meg a várnai filmfesztivált, mely Bulgária jeles kulturális eseménye. Gárdos Péter (Uramisten, Szamárköhögés, A skorpió megeszi az ikreket reggelire) legutóbbi filmjében saját szülei találkozásának és minden akadályt legyőző szerelmének igaz történetét dolgozta fel, kettejük ötven év után előkerült levelezése alapján. A második világháború utáni Svédországban játszódó romantikus film a borzalmakon is túljutni képes, szenvedélyes élni akarás megható és csodálatos példázata.

A Hajnali láz főszerepeit Schruff Milán (Kalandorok) és a ragyogó ifjú tehetség, Piti Emőke alakítják (a képen). A további szerepekben Kovács Lehel, Petrik Andrea, Máté Gábor, Gyabronka József, Scherer Péter, Földes Eszter, valamint két svéd színész Roger Strom és Anna Ascarate látható. Az idős édesanyát Izrael egyik vezető színésze, Gila Almagor kelti életre. A film alapjául szolgáló azonos című, először 2010-ben megjelent szerelmes regényt a világ legfontosabb könyvkiadói is felfedezték, világsiker lett, és mindeddig harminc nyelvre fordították le. A megfilmesítés a Tivoli Filmben készült svéd és izraeli partnerekkel, producere Szekeres Dénes volt. Seregi László operatőr, Pacsay Attila zeneszerző és Horgas Péter látványtervező volt Gárdos alkotótársa a film elkészítése során. A Hajnali láz a Filmalap 309,61 millió forintos gyártási támogatásával készült. Gárdos Péter filmje korábban elnyerte a legjobb játékfilm díját dráma kategóriában a Cinequest filmfesztiválon a kaliforniai San Joséban.

Sajtóközlemény – Magyar Nemzeti Filmalap
Forrás: mandarchiv.hu

2016.09.06