„Fölöttem hold is csillag is”

Hangraforgó Klub a megyei könyvtárban

A Hangraforgó együttes számára nem telt eseménytelenül az idei forró évszak, a „lángsugarú nyár” két országos rendezvényen találta az előadókat: az egyiknek a Tolna megyei Gerjen, a másiknak Kiskunfélegyháza adott otthont. Így a szeptember 2-i Hangraforgó Klubra a megyei könyvtárba „beénekelve” érkezett F. Sipos Bea és Faggyas László kettőse.

Az alkotótáborok ragyogó lehetőséget kínálnak zenei, poétikai élmények szerzésére; a művészi feltöltődésnek, kísérletezéseknek, a hazánk minden szegletéből odasereglett előadók ott létének szinte minden időszakát átlengi a művészet. Hangraforgóék egy kisfilmmel engedtek betekintést a művészvilág ezen kulisszatitkai mögé, ahol találkozhattunk a klub számos vendégével, láthattuk és hallhattuk örömzenélésüket.

A művészekkel történő intenzív kapcsolattartás rendkívül fontos a számukra, ezen kontaktusok a fesztiválokon, alkotótáborokon túl is hatnak és gyümölcsöznek. Ráadásul a nyár meghozta a Hangraforgónak azt az elismerést, melyet méltán kiérdemeltek már: a megnyert versenyen kívül Kormos István-díjban részesültek.

A házaspár pólója is magáért beszél, leolvashatók róla azok a művészek, akiknek alkotásai a repertoárjukat képezik, kiemelve azokat, akiknek költeményeik megzenésítésével különösen sokat foglalkoztak. A Hangraforgó együttes mindig jelentős hangszerarzenállal vonul fel a havonta megrendezésre kerülő klubestjére, de a szeptember 2-i, évadnyitó alkalommal még ezen is túltettek.

Ezúttal is számos alkotó verse szólalt meg zenei tolmácsolásukban, de a program központi költője a nyolcvanadik életévét hamarosan betöltő Buda Ferenc volt. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas alkotó irodalmi munkásságát három részre lehet osztani: saját versek, műfordítások, illetve olyanok, melyeknél más költeményt, forrást alapul véve sajátos tartalommal tölt meg – ilyen például a Hangraforgó által előadott kazah népdalfeldolgozás.

Petőfi Sándor Arany Lászlóhoz írt gyermekverse egy etűdgyakorlatra ihlette őket: láthattuk, hogy ezen vers megzenésítésének több lehetősége adott, F. Sipos Bea és Faggyas László különböző módokon interpretálta a költeményt. De láttunk olyan zenei játékot is, amikor egy vers különböző soraira reflektáltak önálló költeményben a költőtársak.

Buda Ferenc számos költeménye hangzott el ezen az estén, s a verseken túl megismerkedhettünk az egyes poétai alkotások keletkezéstörténetével is. Megkapó volt hallani, hogy a Kossuth Lajos Tudományegyetem olvasótermében Buda Feri bácsi fiatal egyetemistaként egy vele szemben ülő lánynak csúsztatta át a hozzá írott szerelmes versét (a történet folytatása, hogy a hölgy, könyvébe csúsztatva a poétai üzenetet, szó nélkül elhagyta a termet, így Buda Feri bácsi másnak esküdött örök hűséget. Utólag mondta, talán nem is baj, hogy a könyvtári találkozás nem vezetett az anyakönyvvezetői hivatalba).

Költőnk megszenvedte az 1956-os forradalom és szabadságharc megtorlását. A Tizenöt-húszéves halottak című verséért a demokratikus államrend elleni izgatás megjelöléssel született vádirat, és az ítészek egy év szabadságvesztéssel sújtották. A hatalom tudta, hogy a „versnél nincs jobb forradalmár”; mérhetetlen cinizmusát bizonyítja, hogy a diktatórikus hatalom a demokrácia védelmében, arra hivatkozva juttatott börtönbe, kötélre ártatlan embereket, akiknek egyetlen „bűne” a szabadság szeretete volt. Mindezeken túl a Hetek verseiből adtak az előadók ízelítőt.

Az est meglepetéseként F. Sipos Bea és Faggyas László egy üveg borral és szép szavakkal fejezték ki köszönetüket Molnár György fotósnak (41-45. kép), aki a Hangraforgó Klub létrejötte óta örökíti meg felvételeivel az énekelt-zenélt versek havonkénti előadásait.

Csiszár Antal
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2016.09.05