Elkészült az új abdai Radnóti-szobor


Elkészült a tavaly november közepén egy eltévedt autós által ledöntött abdai Radnóti-szobor részletekig hű mása – közölte az MTI érdeklődésére kedden a győri városháza sajtófőnöke. Domanyik Eszter elmondta: Melocco Miklós alkotása a jövő hét elején kerül a helyére, az avatóünnepséget pedig november 7-én rendezik.

Hozzátette: a költő szobrának újraalkotása és a tereprendezés mintegy 15 milliós költségét – korábbi ígéretének megfelelően – a megyeszékhely önkormányzata állta; ennek részeként olyan erős megvilágítást kap az alkotás, hogy véletlenül se fordulhasson elő még egyszer ilyen baleset.

Mint arról az MTI akkor beszámolt, 2013 november közepén döntötte le egy autós a műalkotást; a szobor olyan súlyosan károsodott, hogy nem volt javítható. Az eset után napokkal jelentette be a győri önkormányzat, hogy ismét kifaragtatja Melocco Miklóssal a szobrot, amely annak a helynek a közelében áll, ahol Radnóti Miklóst megölték.

Radnóti Miklós (1909-1944) költőt huszonkét sorstársával együtt 1944. november 9-én Győr és Abda között, a Holt-Rábca árterében agyonlőtték. A gyilkosság helyszínén 1970-ben Radnóti-emlékhellyé avattak, Melocco Miklós (1935) egész alakos gránit szobrát – mely a lepelbe öltözött költőt lehajtott fejjel ábrázolja – pedig 1980. november 10-én állították fel itt az Erőltetett menet emlékére. Az ismert vers, mely halála előtt nem egészen két hónappal íródott, a Bori noteszben maradt fenn, melyet Radnóti zsebében találtak meg 1946. június 23-án az abdai exhumálásnál, s melynek első oldalán, öt nyelven a következő sorok álltak: „Ez a jegyzőkönyvecske Radnóti Miklós magyar költő verseit tartalmazza. Kéri a megtalálót, hogy juttassa el Magyarországra Ortutay Gyula dr. egyetemi magántanár címére, Budapest VII., Horánszky u. 1.”

„Bolond, ki földre rogyván      fölkél és újra lépked,
s vándorló fájdalomként      mozdít bokát és térdet,
de mégis útnak indul,      mint akit szárny emel,
s hiába hívja árok,      maradni úgyse mer,
s ha kérdezed, miért nem?      még visszaszól talán,
hogy várja őt az asszony      s egy bölcsebb, szép halál…”

Forrás: MTI, Orbánné Horváth Márta: Győri emlékhelyek és köztéri alkotások
Fotó: Orbán László

2014.11.03