VOICES OF 2016 a győri Széchenyi téren


Hazánk egyik legrangosabb hazai operaeseményét, a Plácido Domingo’s Operalia világverseny díjazottjai számára rendezett VOICES OF 2016 koncertet idén Győrben, a Szent Ignác Bencés Templom előtt felállított színpadon rendezték meg augusztus 21-én, este 8 órakor.

Plácido Domingo spanyol tenor világsztár 1993-ban alapította a tehetségkutató világversenyt, melyet évente más-más országban rendeznek meg, ahol a zsűriben a legmeghatározóbb operaházak vezetői foglalnak helyet, s melyen maga Domingo segíti a versenyzők felkészülését. 2016-ban a verseny Mexikóban volt.

 

A meghívott Operalia-díjazott énekesek az adott évi versenyt követően, immár hagyományosan, elsőként Győrben léptek közönség elé. Az estnek Borkai Zsolt polgármester a házigazdája, védnöke pedig Isabel Bárbara Téllez Rosete, Mexikó Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövete.

A műsor felkonferálását az M1 és a Duna TV csatornák komolyzenei műsorainak népszerű moderátora, Mesterházy Gyula végezte, majd dr. Somogyi Tivadar alpolgármester köszöntőjét követően egymás után léptek színpadra a kiváló művészek, akiktől világszerte népszerű opera- és operett-slágereket, örökzöld dallamokat hallhatott a Széchenyi teret megtöltő győri közönség.

A kínai születésű bariton, Yunpeng Wang a 2012-es Operália Közönség- és Zarzuela díjai mellett az Opera Kategória második helyét is elnyerte. A kivételes hangszínnel és tehetséggel rendelkező énekes – melyet itt is bizonyított – a 2014-15-ös szezonban debütált a Metropolitan Opera színpadán.

René Barbera tenorista Amerikában született, s Chicagóban végezte zenei tanulmányait. A 2011-es Operália versenyen az Opera és Zarzuela kategóriák első díjait, valamint a Közönségdíjat is elnyerte. A győri közönség ugyancsak lelkesen ünnepelte produkcióit.

Olga Kulchynskát, az ukrán származású szopránt 2015-ben fedezte fel az operavilág, miután Barcelonában megnyerte a Francisco Viñas Énekverseny első díját. Ezt követően fellépett a Bajor Állami Operaházban és a Párizsi Operában. Ő a Mexikóban rendezett 2016-os Placido Domingo’s Operália harmadik díját nyert művésze. Ma már az európai operaszínpadok kedvence.

Az est győri születésű résztvevője, Simon Brigitta szopránénekes a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd konzervatóriumban tanult, s végül a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomát. Domingo támogatásával operaösztöndíjat kapott Valenciában. 2009-ben döntős volt az Operália versenyen. Jelenleg Bécsben él. Győri fellépését közönségünk lelkesen ünnepelte.

A rendezvény meglepetésvendégére, Váradi Gyulára, a 19 éves hegedűművészre a Virtuózok idei versenyén figyelt fel Placido Domingo, aki ezután egyike volt azon szerencsés fiatal zenészeknek, akiknek lehetőségük nyílt közös fellépésre a világhírű spanyol operaénekessel Domingo augusztus 10-i ingyenes koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában. A győri közönség őt is rögtön szívébe fogadta.

A gálakoncert közreműködője ezúttal is a világban sok helyen ismert és népszerű Győri Filharmonikus Zenekar volt, akiket most a drezdai születésű Michael Güttler, jelenleg a Finn Nemzeti Opera főzeneigazgatója vezényelt nagy lendülettel és átéléssel.

A gálaműsor 10 órakor, kellemes időben, a közönség szűnni alig akaró ütemes tapsviharának kíséretében ért véget.

Molnár György
a Győri Fotóklub Egyesület és a GYAK tagja

2016.08.25