Augusztus 22. – Az első Salzburgi Ünnepi Játékok

Ezen a napon történt

1920. augusztus 22-én tartották a Salzburgi Ünnepi Játékok első előadását, amellyel útjára indult a világ egyik legjelentősebb komolyzenei fesztiválja. Napjainkban több mint 200 rendezvényt tartanak a fesztivál ideje alatt, amelyekre a világ minden tájáról mintegy 250 ezer vendég látogat el. A színészek, operaénekesek, zenekarok és karmesterek számára pedig igazi rangot jelent a részvétel és a szereplés.

A 19. század utolsó negyedétől kezdve számos kísérlet történt arra, hogy valamiféle fesztivált rendezzenek Salzburgban (az alsó képen). Kiváló művészek, például a híres német zeneszerző Richard Strauss (1864-1949) is, arról álmodoztak, hogy Salzburgban nyári ünnepi játékokat rendezzenek. Megvalósítására az első világháborút követően nyílt lehetőség.

Richard Strauss azonban már 1917-ben megfogalmazott egy, az alapításra vonatkozó felhívást. Ugyanebben az évben Max Reinhardt (1873-1943) osztrák színész és rendező „egy hasonló értelmű memorandumot adott át a Bécsi Udvari Színpadok Igazgatóságának”. Reinhardt programja eredendően más helyszínre szólt, de a salzburgi elképzelésekhez is adaptálhatónak bizonyult. Terveiben két fesztiválszínház felépítése is szerepelt: egyet az operák, egyet pedig a színdarabok számára építtetett volna. Végül 1919-ben fogadta el a salzburgi polgármester Reinhardt javaslatait, és megalakult a művészeti tanács is, amelynek tagjai Reinhardt és Strauss mellett Hugo von Hofmannsthal (1874-1929) osztrák költő, drámaíró, elbeszélő, esszéista, Alfred Roller (1864-1935) osztrák díszlettervező és Franz Schalk (1863-1931) osztrák karmester lettek. Céljuk egyértelműen az volt, hogy zenei és színházi fesztivált tartsanak Salzburgban. Napjainkig érvényesek alapelvként megfogalmazott elképzeléseik: törekedni kell a kiemelkedő minőségre, nyitottnak kell lenni az újra, a fesztivál keretein belül egyaránt be kell mutatni prózai színdarabokat és operákat, valamint koncerteket is kell tartani.

A fesztivál védjegyévé vált Hugo von Hofmannsthal Jedermann (Akárki) című középkori misztériumjátékokon alapuló drámája, amelyet 1911-ben mutattak be először Berlinben Max Reinhardt rendezésében. 1920. augusztus 22-én a Salzburgi Ünnepi Játékok (Salzburger Festspiele) a Jedermann bemutatójával indult útjára (a címlapképen). A salzburgi dóm előtti téren tartott előadást szintén Max Reinhardt rendezte. Az előadást egészen 1937-ig ugyanebben a rendezésben láthatták az érdeklődök. 1920 óta, a náci érát leszámítva, minden évben előadják Hofmannsthal művét a Domplatzon. A kezdetektől fogva a német nyelvterület színészei számára a legnagyobb kitüntetésnek számít a salzburgi Jedermann előadásban fellépni.

1922-ben tartották a fesztivál első Mozart bemutatóját, amelyen a Bécsi Filharmonikusok működtek közre, akik azóta is állandó zenekara a fesztiválnak.

A Salzburgi Ünnepi Játékok öt hétre duzzadt időszakára „Salzburg a művészvilág közepévé válik”. 2016-ban Celeng Mária magyar szoprán is részese a forgatagnak, Richard Strauss Danaé szerelme című operájában lép színpadra több estén. Az ő szavai igazolják, hogy az alapító atyák elképzelései nem voltak hiábavalóak. „Szeretek a városban lenni ilyenkor, különleges hangulata van. Szinte mindennap van olyan előadás, ami átrepít egy másik dimenzióba. És erre hivatott a művészet: nemcsak tanít, de megnyitja az embereket.”

Ősze Mária

Felhasznált irodalom: Opera: zeneszerzők, művek, előadóművészek, szerk. Batta András; de.wikipedia.org; nol.hu

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a kép készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép.

2016.08.22