Top 10 győri emléktárgy


Forog az idegen idén is. Turistákkal tele a belváros. Csoportosan sétálók és magánzók, magyarok és külföldiek. Nézelődnek, fotóznak, térképet böngésznek, falatoznak, és persze vásárolnak. Valami apróságot az otthon maradottaknak, egy emléktárgyat saját részre.

Körülnéztünk a győri belvárosban: vajon milyen is a souvenir felhozatal?

Nos, hűtőmágnesből, vászontáskából, kulcstartóból, pólóból, üvegpohárból és porcelán gyűszűből meglehetősen jó a kínálat. A matricázott tömegcikkek, a pannonhalmi és környékbeli termékek bővítik a palettát, de mi arra voltunk kíváncsiak: milyen igazán kreatív, győri emléktárgyakat kínálnak a boltok, intézmények. Nos, találtunk néhány valóban ötletes darabot, de ajánlunk néhány olyan dolgot is, ami ugyan nincs az ajándékboltok kínálatában, de mi jó szívvel adnánk bárkinek.

Listánk természetesen szubjektív és egyáltalán nem teljes, mert kiváló ajándék lehet egy-egy helyben készült kézműves sör vagy gyógylikőr – eltekintünk ezek felsorolásától, mert nem illeszkedik profilunkba. Ugyanígy szívesen ajánlanánk, hogy vigyenek haza egy-egy Galgóczi kötetet – ám az ő írásai olyan súlyúak, hogy nem tartoznak a szuvenír kategóriába.

Nos, a TOP lista – ahogy mi szeretjük:

1. Szódásüveg Nr. 1.

A Csónakos szobor mellett talán az egyik legkedveltebb győri látványosság Hefter László szódásüveg szökőkútja, a Jedlik-csobogó. A Vaskakas mellett hovatovább Jedlik Ányos tudós szerzetes szifonja lesz a város szimbóluma! Az egyik legbájosabb ajándéktárgy, amit a Látogatóközpontban láttunk, egy miniatűr szódásüveg, ami valóban egyedi (a címlapképen). Vinnénk.

2. Szódásüveg Nr. 2.

Akinek kevés, hogy könyvespolca szélére vagy az ablakába tegyen egy szifont, az akár a nyakába is függeszthet egyet. Pénztárcabarát megoldás. Keressék az előző helyen!

3. Szódásüveg Nr. 3.

A hamvas fröccs barátai szenvedélyüket nyíltan vállalva szifonnal díszített pólóba is bújhatnak. Erre már kicsit többet kell költeniük. Nem egy helyütt kapható: Látogatóközpont, Csermákék, stb.

4. Textil táska

Hölgyeknek ajánlható, az átlagnál jobb minőségű, nem szitanyomással, hanem szövéssel készült a táska, aminek egyik oldalát a városháza képe díszíti. Megfelelő ár-érték arányú darab, ami a Baross út több pontján is megvásárolható.

5. Egyszer volt…

Sády Erzsébet könyvét jó szívvel ajánljuk mindazoknak, akik szeretik Győrt, a történelmet és a hírlapokat. A kötetben a város 1848-1920 közötti történelme tárul elénk – ahogy azt az újságok hírül adták. A könyv lapjain életre kelnek a régi emberek, és benépesítik a ránk maradt építészeti emlékeket, utcákat és házakat. Nem olcsó ajándék, ám hosszú időre rabul ejti olvasóját. Vásárolható a Facebookon és a Libri bolthálózatában.

6. Negro

Egy specialitás az édesszájúaknak. Híreink szerint még itt készül a Negro cukorka. A győri édesipar remek termékei közül már csak ezt gyártják városunkban. A torok kéményseprője, a Negro gyógycukorka kedvező áron és több ízben szinte minden üzletben megvásárolható.

7. Festmények és grafikák

Győr Magyarország műemlékekben egyik leggazdagabb városa. A barokk – szakértők szerint klasszicista – belváros szemet gyönyörködtető, romantikus részletekben gazdag. Egy-egy jól sikerült akvarell, vagy éppen egy erről készült nyomat megfelelő keretben igazán szép lakásdísz lehet. Ha többet tudnak költeni erre a célra, keressék a belvárosi galériákat vagy képkeretezőket; ha kisebb összegből gazdálkodnak, a Szent László Látogatóközpont kínálatából is válogathatnak.

8. Audi matchboxok

Ha családosan látogatnak Győrbe – különösen ha az AUDI-ban is jártak –, vagy egy fiúgyermek várja Önöket otthon, igazán nagyszerű ajándék lehet egy Audi TT coupé matchbox. Keressék a játékboltokban.

9. Celosia plumosa „Arrabona”

Talán a legkülönlegesebb ajándékötletünk szezonális. A Celosia plumosa „Arrabona” magja vagy palántája tavaszi meglepetés lehet kertbarátoknak. A kakastaréj néven ismert virág narancspiros színű, új válfaja Győr ókori nevét kapta. A növény az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet alapító munkatársa – Dr. Kováts Zoltán – évtizedes nemesítő munkájának köszönhető. A virág 2013-ban nemzetközi elismerést kapott, az év dísznövénye címet nyerte el.

10. Krammerhofer Szilvia – Farkas Zsuzsa: A győri Vaskakas igaz legendája

2011-ben jelent meg ez a képekkel gazdagon illusztrált kötet, ami a népmesék stílusában, a szokásosnál bővebben meséli el a győriek körében jól ismert, török korban játszódó történetet. A Vaskakas legendája tulajdonképpen alapjául szolgál egy tündérekkel, garabonciásokkal és lúdvércekkel teli izgalmas mesének. A kötetet kisiskolásoknak ajánljuk. A könyvet keressék a Rómer Múzeum központjában, az Esterházy palotában.

Berente Erika

2016.08.16