CSTP: 274 induló zenekar pályázott

Interjú Bajnai Zsolttal

A Cseh Tamás Program (CSTP) induló formációkat támogató pályázatára 274 zenekar és előadó jelentkezett. Bajnai Zsolttal, a CSTP-t koordináló kollégium vezetőjével a két-kétmillió forinttal támogatandók kiválasztásáról, illetve a többi alprogram pályázatairól beszélgettünk.

Mikorra derülhet ki, hogy melyik induló zenekarokat támogatják a CSTP harmadik évadában?

Ha minden a tervek szerint halad, akkor ugyanúgy, mint tavaly, körülbelül október első napjaiban kiderül, kik az idei támogatottak. Ehhez az kell, hogy szeptember elejéig a kollégium tagjai átnézzék, illetve meghallgassák mind a 274 pályázó anyagát, és döntsünk arról, kik felelnek meg a felhívásnak, és szívünk szerint kiket támogatnánk. A végső döntést azonban idén sem mi fogjuk meghozni, hanem egy jóval szélesebb szakmai testület. Azaz valamikor szeptember végén lesz egy várhatóan többnapos meghallgatás, ahol a kollégium által javasolt előadók színpadon, élőben mutathatják meg, mit tudnak. Mint emlékezetes: tavaly elfogadtuk a zsűri sorrendjét annyi kiegészítéssel, hogy 25 helyett 30 pályázónak adtunk lehetőséget. Azt gondolom, idén is rábólintunk majd a szakma javaslatára.

Kik lesznek a zsűri tagjai?

Mivel ez már a harmadik ilyen meghallgatásunk lesz, illetve két évadon keresztül mentoraink is voltak az induló zenekaraink mellett, lesz kiket felkérni. Úgy tippelem, idén is legalább három-négy napig tart majd a meghallgatás, ami azt jelenti, hogy legalább 30-40 zenészből, zeneipari szakemberből áll majd a zsűri. Hogy pontosan kikből, ez függ a meghallgatandó zenekarok számától, meg persze attól, hogy a felkért szakemberekből ki tudja vállalni a napi több órás munkát.

Az egyik 2016-os támogatott zenekar: Run Over Dogs

Ugyancsak lejárt egy nemzetközi koncertezést támogató pályázat beadási határideje, illetve augusztus 31-ig a vidéki és a határon túli klubok is pályázhatnak. Ezekről mikor születhet döntés?

Az idei év második félévére, 30 milliós kerettel kiírt, külföldi koncertek és turnék támogatására szóló pályázatról szeretnénk szeptember 8-án dönteni, hogy tudjanak a megítélt összegekkel számolni a zenészek. A klubtámogatói pályázatot is sürgősnek tartom, de itt a kollégium kapacitása lehet a szűk keresztmetszet. Ennek ellenére jó lenne, hogy miként tavaly, úgy idén is októberben eredményt hirdetni. Ez azért is lenne fontos, mert a tavalyi 80 milliós keretet 140-re emeltük, és úgy gondoljuk, több helyen, gazdagabb programkínálatot tudunk majd támogatni.

A többi alprogram, elsősorban az előzenekari és a médiatámogatási döntései mikorra várhatóak?

Az előzenekari alprogram pályázati felhívása már megjelent, szeptember 30-ig lehet jelentkezni. Remélem, a jövő hónapban a médiatámogatási alprogram kiírását is közzé tudjuk tenni, így mindkettőről dönthetünk november közepéig. Nagy munka vár a kollégiumra, hiszen az elkövetkező három-négy hónapban minden alprogram valamennyi pályázatáról döntenünk kell, hogy a rendelkezésünkre álló 625 millió forintos keret felhasználása minél előbb, az utolsó fillérig lekötve megkezdődhessen.

K. B.
Forrás: kultura.hu

2016.08.12