Nyári múzeumi körkép Budapesten


Itt a nyár: a szünidő és a kalandok ideje. Ha beköszönt a forróság, vagy épp szakad az eső, akkor sem kell búslakodni. Budapesten találkozhatunk sárkányokkal, Mexikóból származó csontvázfigurákkal…

…design biciklikkel és régi plüssmedvékkel is. Szemezgetés a múzeumok időszaki kiállításaiból.

Hogyan néz ki egy középkori királyfi gyermekpáncélja? Láttunk-e már ötszáz éves orvosi ládát? Milyen ékszereket hordtak a középkorban? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk, ha ellátogatunk a Budapesti Történeti Múzeum időszaki kiállítására. A Közös úton – Budapest és Krakkó a középkorban című tárlat régi időkbe kalauzol bennünket, amikor Krakkó és Buda még olyan jelentős városnak számított, mint Milánó és Róma. A kiállítási tárgyak nagy része a városlakók hétköznapjaiba ad betekintést, emellett az ünnepi alkalmak és a királyi udvar reprezentatív emlékei is megjelennek köztük.

Megtekinthető: 2016. március 19. és július 24. között naponta 10 és 18 óra között, hétfőnként zárva.
Részletek: http://www.btm.hu/

Múzeumi kulisszatitkok

A budapesti Iparművészeti Múzeum mintegy 100 ezer műtárgyat gyűjtött össze az egyetemes és magyar iparművészet történetéről egészen a középkortól napjainkig. Vannak itt régiségek a Magyar Nemzeti Múzeumból, kincsek a 19. századi világkiállításokról, valamint ajándékok a neves cégektől, mint a Herendi Porcelánmanufaktúra vagy a Zsolnay-gyár. A tárgyak egy részét megtekinthetjük a kiállításokon, de mit rejt a pince? Hogyan dolgoznak a muzeológusok? Milyen a kilátás a tetőről? Mindezt megnézhetjük, mert az Iparművészeti Múzeum tárlatvezetéseket indít a pincétől a padlásig, felfedve a kulisszatitkokat.

Séták indulnak:
2016. augusztus 4. 16:30 (magyar nyelven, maximum 25 fő)
2016. augusztus 11. 16:30 (magyar nyelven, maximum 25 fő)
A csoportok legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak.
Részletek: http://www.imm.hu/

 

Bringák és színkavalkád

Aki lecsúszna a tárlatvezetésekről, megtekintheti a Bringológia vagy a Színekre hangolva című tárlatokat. A kerékpárra többé nem tekinthetünk egyszerű sport- vagy közlekedési eszközként – a kortárs design erre reagálva tömegével hozza létre a városi kerékpározáshoz kapcsolódó, azt támogató tárgyakat. A Bringológia kiállítás az egyén, a helyi közösségek és a globális kihívások hármas metszetében mutatja be a formatervezés szerepét és jelentőségét a városi kerékpározásban. A Bringológia kiállítás több mint tíz ország legfrissebb design innovációiból válogat. A kiállítás a formatervezés mint szakterület és szakma értelmezési határait feszegeti: a látogató az új formai fejlesztések mellett rendszerformáló koncepciókkal, társadalmi projektekkel és innovatív technológiákkal ismerkedhet meg. Az anyag történeti kontextusát és jelentőségét a Közlekedési Múzeum gyűjteményének néhány különleges és kiemelt darabja adja meg.

Megtekinthető: 2016. június 17. – november 27.

A Színekre hangolva című tárlaton összesen 400 iparművészeti tárgy – főként kerámia, textil, bútor és ötvösmű – is látható három szín – zöld, kék, piros – köré szervezve. A színek szerinti elrendezéssel a tárlat célja az, hogy új összefüggések mentén mutassa be az Iparművészeti Múzeum gazdag és sokszínű gyűjteményét a Zsolnay-kerámiáktól a William Morris által tervezett kék színű nyomott mintás textileken át a vörös színű liturgikus tárgyakig.

Megtekinthető: 2016. április 1. – szeptember 4.
Részletek: http://www.imm.hu/

Mexikói ünnepek a magyar fővárosban

A Néprajzi Múzeumba ünnepi papírdíszek érkeztek Mexikóból. Rocháné Bűdy Annamária egyetemi tanár és játékkutató több mint kétszáz tételből álló gyűjteményét 2015-ben ajándékozta az intézménynek. A tárlatban különleges, rituális kellékek, festett és nyomott papírdíszek, vidám csontvázfigurák idézik Mexikó színes és játékos ünnep- és szokásvilágát – írják az oldalon. Hozzáteszik: Mexikó a fesztiválok és ünnepek országa. Egész évben sok változatos vallási és állami ünnep követi a munkás hétköznapokat. Az ünnepek rituális forgatókönyvéhez szervesen hozzátartozik a felvonulás, a zene, a tánc, a kellékek, az ünnepi öltözék és nem utolsósorban a díszek. Az ezekből nyílt kiállítás a Halottak napjától Szilveszterig mutatja be a különleges, kevert jellegű mexikói ünnepeket és a kapcsolódó érdekes papírdíszeket.

Megtekinthető: 2016. március 5. – 2016. december 31.
Részletek: http://www.neprajz.hu/

Picassotól Modiglianig

Még a hónap végéig látogatható a Magyar Nemzeti Galériában az a tárlat, amely száz műalkotást, festményeket, valamint szobrokat és grafikákat mutat be Picasso életművének valamennyi periódusát felölelve. A kiállítás ugyanakkor egy kiemelt téma – az emberi alak megformálásának folyamatos változása – köré szerveződött.

Közben megnyílt a Modigliani-kiállítás is, amely az olasz festő életművének első nagyszabású bemutatója Magyarországon. A több mint nyolcvan alkotást (köztük 61 Modigliani-művet) – aktokat, portrékat és szobrokat – felvonultató tárlatra a világ több nagy köz- és magángyűjteménye kölcsönzött műveket.

Picasso – Alakváltozások, 1895-1972
2016. április 22. – 2016. július 31.
Modigliani
2016. június 29. – 2016. október 02.
Részletek: http://mng.hu/

Sárkányok márpedig léteznek

Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt érdekes lehet a sárkányok története. A Petőfi Irodalmi Múzeumban nyílt kiállítás arra vállalkozott, hogy bemutassa, hogyan értelmezték a különböző kultúrák a sárkányok létét – legendáit, és hogyan dolgozta fel mindezt a képzőművészet és az irodalom. A PIM minden korosztály számára élményszerű találkozást nyújt a sárkányok izgalmas világával. Eredeti műtárgyak mellett kipróbálható másolatok, kreatív játékok is gazdagítják a kiállítási teret – írják, hozzátéve: válogattak a klasszikus és a kortárs irodalom legjavából, de bemutatják a gyermekirodalom, a népmese és a fantasy-irodalom fontosabb sárkányos műveit is. Így számos irodalmi szövegen keresztül kerülhetünk közel ehhez az izgalmas lényhez.

Megtekinthető: 2016. március 27. – 2016. november 6.
Részletek: https://pim.hu/

Régi játékok tegnap és ma

Új kiállítás nyílt az Óbudai Múzeumban, a „Játék a városban” című egyedülálló állandó játéktörténeti kiállítás az 1990 évek előtti polgári játékkultúrát színesen, izgalmasan kialakítva, interaktív elemekkel tűzdelve hozza el a látogatóknak. A tárlat tematikájában szakít a hagyományos fiú-lány játékok hangsúlyozásával, és a város témakörében mutatja be a hazai polgári játékokat a múzeum gyűjteményéből 1200 darab tárgyon keresztül. Találkozhatunk a családdal, az otthonnal, a babákkal, a közlekedéssel, a gyárral, valamint számos egyéb tematikai egységgel is.

Részletek: http://www.obudaimuzeum.hu/

Forrás: kultura.hu

2016.07.29