Széchenyi Alumni magazin

2016. nyár

A győri Széchenyi István Egyetem öregdiák-magazinja elsősorban az intézmény egykori és jelenlegi hallgatóit szólítja meg értékes információkkal és szakmailag is érdekes írásokkal. A 2016. évi nyári számot lapozgattuk.

A 2007 óta negyedévente megjelenő kiadvány a Széchenyi István Egyetem és az X-Meditor Kft. együttműködésének gyümölcse, amely izgalmas és hasznos lehet mindazoknak, akiket foglalkoztat az egyetemi élet, az oktatás aktuális helyzete és a város fejlődési lehetőségei. A felsőoktatási intézmény egyik kiemelt kommunikációs eszköze, sokoldalú témaválasztással, a különböző szakterületek (járműgyártás, gazdaság, jog, művészetek, sport, építészet, marketing, kommunikáció, közigazgatás, informatika, távközlés, stb.) aktuális kutatási eredményeinek bemutatásával.

Ízelítő a nyári számból:

Az újság első cikkében a Széchenyi István Egyetem fejlesztésének egy fontos mérföldkövéről, a kollégium bővítéséről olvashatunk. Kara Ákos országgyűlési képviselő, államtitkár a jövőbeni tervekről és célkitűzésekről is beszél. Győrnek jó esélye van arra, hogy az ország nyugati felének felsőoktatási központjává váljon. Ehhez igyekeznek tovább erősíteni az ipari kapcsolatokat, és nyitni a távközlési és infokommunikációs vonal felé.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere abból az alkalomból adott interjút a magazinnak, hogy közeledik a 2017. évi EYOF (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál). A felkészülés menetéről és a rendezvény kapcsán nyíló további lehetőségekről nyilatkozott. Ezek közül kiemelte, hogy az EYOF a 2024-es nyári olimpiai játékok főpróbájává is válhat, hiszen jövő szeptemberben döntenek a helyszínről. A polgármester emellett méltatja a Széchenyi István Egyetem eredményeit, melyek miatt egyre nő az országos hírneve. Végül megosztja az idén Rio de Janeiroban zajló XXXI. nyári ötkarikás játékokkal kapcsolatos várakozásait.

Izgalmas írás mutatja be a görög felmenőkkel is rendelkező Xántus Jánost, aki a vadnyugaton talált rá igazi szenvedélyére, a néprajzkutatásra. Megtudhatjuk, hogy a különleges embernek sikerült összebarátkoznia az indiánokkal, akik számtalan hagyományos fegyverrel és ruhával ajándékozták meg, melyeket ő később a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozott. Az északiak oldalán részt vett az amerikai polgárháborúban, volt mexikói konzul, mérnök és topográfus, állatkertet nyitott és kolibrifajt is neveztek el róla. Kalandos életéről olvasva hihetőnek tűnik, hogy Karl May róla mintázta meg Winnetou című kalandregényében Old Shatterhand figuráját.

Az egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetét Stummer Márton képviseli, aki példaképekről, nagyszerű oktatókról és a koncertezés élményeiről mesél. Megtudhatjuk, hogy dr. Borbély Gábor egyetemi docens, a Távközlési Tanszék vezetője rangos díjat vehetett át a közelmúltban. Csendes Ferenc, az idegen nyelvi intézet vezetője konkrét terveket oszt meg, melyek azt célozzák, hogy Győr részévé váljon az európai, közös, átjárható felsőoktatási rendszernek.

Olvashatunk még többek között a járműgépész öregdiák találkozóról, az Antall József Tudásközpont győri irodájának megnyitásáról és a Széchenyi István Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolájának sikeres szerepléséről országos, megyei és városi szaktárgyi és sportversenyeken.

Szabados Éva

2016.07.27