1547

Száznegyven zenész a kecskeméti Jazzfőváros fesztiválon


Négy nap alatt tizennégy ország száznegyven zenésze lép színpadra Európa legnagyobb szabadtéri dzsesszfesztiválján, a kecskeméti Jazzfővároson.

„A Benkó Zoltán Szabadidőparkban augusztus 4. és 7. között zajló fesztivál célja a rétegzenének számító klasszikus dzsessz népszerűsítése. Ebben a műfajban jól megfér egymás mellett a ragtime, a New Orleans-i dzsessz, a swing vagy éppen a blues” - fogalmazott az ötletgazda, Ittzés Tamás főszervező, egyben a fesztivál házigazdája, a Bohém Ragtime Jazz Band zenekarvezetője.

A Jazffőváros fergeteges hangulatáról negyvenkét külföldi és kilencvennyolc magyar zenész gondoskodik majd napi tizenöt órán keresztül. Ott lesz a ragtime királynője, a kanadai Mimi Blais, a francia trombitás Malo Mazurié, az olasz-amerikai zongorista-házaspár, Paolo Alderighi és Stephanie Trick, a legnépszerűbb svájci blues-csapat Marco Marchi vezetésével, vagy éppen a 80-90 évvel ezelőtti Amerikát megidéző prágai big band, a Harlemania – sorolta a fellépőket Ittzés Tamás.

A magyarok közül a házigazda Bohém Ragtime Jazz Banden kívül fellép többek között a Hot Jazz Band, a Bolyki Brothers és Dániel Balázs triója.

A fesztiválon a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a családok kikapcsolódására. A Játékszigeten a legkisebbek akár egy egész napot is eltölthetnek, de lesz sportolási lehetőség is: a strandröplabdától a wakeboardon keresztül a buborékfociig sok mindent ki lehet majd próbálni. A legnevesebb magyar tanárok vezetésével swing tánckurzusokat szerveznek, és itt rendezi meg a Kecskeméti Jazz Alapítvány az I. Országos Jazz Műveltségi Vetélkedő döntőjét. Az augusztus 6-án zajló Jazzfőváros futás résztvevői pedig fesztiválpólót és aznapra szóló ingyenes fesztiválkarszalagot kapnak.

Különleges produkciónak ígérkezik a fesztivált záró ragtime-opera, A Lutherek zenei részleteinek bemutatása is. A művet a zeneszerző Ittzés Tamás és a szövegíró Lanczkor Gábor a reformáció 500. évfordulója alkalmából írta. Az opera egyedi módon állítja párhuzamba a német reformátor Luther Mártont és az amerikai baptista Martin Luther Kinget.

Forrás: MTI

2016.07.22