Hétrétország – Tíz napon át tartó rendezvénysorozat az Őrségben


Hétrétország címmel augusztus 12-én megkezdődik az Őrség legnagyobb kulturális rendezvénye, a tíz napon át tartó, köztiválnak nevezett programsorozat.

Ötven udvarház várja majd nyitott kapukkal a vendégeket, Őriszentpéteren, a „bázison” pedig koncerteket, művészeti programokat, színházi előadásokat, filmvetítéseket tartanak. A szervezők szándéka szerint a köztivál, a fesztivál eredeti küldetését is szem előtt tartva, közösségi ünnepet jelent – mondta el Sülyi Péter, a Hétrétország rendezvénysorozat alapítója az MTI-nek. Hozzáfűzte: a programsorozat – amelyet 15. alkalommal rendeznek meg az Őrségben – a nyitottságról, a vendégszeretetről szól.

A köztivál tíz napja alatt húsz település félszáz udvarházában várják nyitott kapukkal a vendégeket. A nyitott porták a tájegység hétköznapi életét mutatják be: a látogatók egyebek mellett megismerhetik az állattartók, gazdálkodók tevékenységét, és akár be is kapcsolódhatnak a napi ház körüli munkákba. A fazekasműhelyekben megtekinthetik például, miként készülnek a messze földön híres őrségi agyagedények – hangsúlyozta Sülyi Péter.

A vendégeket a házigazdák a kertjükben termett, frissen szedett gyümölccsel, zöldséggel, őrségi ételkülönlegességekkel várják: a terített asztalokra dödölle, különleges töltésű rétesek és tökmagolajjal készült ételek is kerülhetnek. A portákon tett látogatás után Őriszentpéteren változatos fesztivál-programokkal folytatódik a Hétrétország: a Malom Látogatóközpontban képzőművészeti kiállítások nyílnak, színházi, bábszínházi előadásokat mutatnak be, a filmklub műsorát az elmúlt évek legsikeresebb magyar filmjeiből állították össze. A sorban a 15. – két hétvégén át tartó – köztivál programjai közt sokszínű, változatos zenei produkciók szerepelnek: a Müller Péter And Friends Leonard Cohen-esttel, Palya Bea pedig a Tovább Nő című albumával érkezik az Őrségbe. Szabó Balázs Bandája koncertjén a rock, a pop, a funk és magyar népzenére jellemző dallamok ötvöződnek, szerzői esten mutatkozik be Beck Zoltán, a 30Y frontembere. A fesztivál vendége lesz Berecz András ének- és mesemondó, Ferenczi György és a Rackajam a Betyárság című zenés produkcióval érkezik Őriszentpéterre, és fellép a szombathelyi dobcsapat, a Drummoló. A köztivált Szirtes Edina Mókus, Fassang László és Szokolay Dongó Balázs közös koncertje zárja augusztus 21-én.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a Hétrétország köztiválra az ország minden szegletéből érkeznek látogatók. A leggyakoribb vendégek a fiatal és középkorú családok, ezért szép számmal szerveznek gyermekprogramokat is. Az interaktív műhelyfoglalkozások és a nyitott porták pedig közös élményt nyújtanak a család valamennyi tagja számára – mondta összegzésként a köztivál alapítója.

Forrás: MTI

2016.07.21