Jön a 69. Locarnói Filmfesztivál

MTI

Roger Corman, Howard Shore, David Linde és Bill Pullman is díjat kap az augusztusi 69. Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon.

A svájci mustrán 17 versenyfilmet vetítenek, amelyek mindegyike világpremier – jelentették be a szervezők. A nemzetközi versenyprogramban mutatják be az argentin Hermia & Helena című filmet Matías Pineiro rendezésében, a thaiföldi Anocsa Szuvicsakornpong By the Time It Gets Dark című alkotását, a japán Siota Akihiko Wet Woman in the Wind című munkáját és Jan Matuszynski lengyel rendező The Last Family című drámáját – ismertette a The Hollywood Reporter.

A versenyfilmeket elbíráló zsűrit Arturo Ripstein mexikói rendező vezeti, a testület munkájában Kate Moran, Rafi Pitts, Rodrigo Teixeira és Vang Bing vesz még részt.

A Lago Maggiore partján fekvő város főterén, a Piazza Grandén szabadtéri vetítésen láthatja a közönség az új Jason Bourne-filmet Matt Damon és Julia Stiles főszereplésével, továbbá a szintén sztárszereposztással, Gemma Arterton, Paddy Considine és Glenn Close közreműködésével forgatott The Girl With All the Gifts premierjét. Ken Loach személyesen ajánlja majd a közönség figyelmébe I, Daniel Blake című idei Arany Pálma-díjas filmjét.

A Concorso Cineasti versenyszekcióba a világ számos országából válogattak új alkotásokat. Az egyetlen amerikai produkció az elsőfilmes Kris Avedisian Donald Cried című vígjátéka lesz, amely mellett Mariko Tecuja Destruction Babies című japán filmje, Sztergiosz Paszkosz görög rendező Afterlov című drámája, Douglas Gordon I Had Nowhere to Go című német filmje és a svájci Pescatori di Corpi című alkotás, Michele Pennetta rendezése is szerepel a merítésben. Ennek a szekciónak a zsűrijét a híres horrorfilmes, Dario Argento vezeti.

A fesztivál idei kitüntetettjei között lesz Bill Pullman, akinek két korábbi filmjét is bemutatják, és közönségtalálkozót is szerveznek számára. Locarnóban megemlékeznek a közelmúltban elhunyt iráni rendezőről, Abbasz Kiarosztamiról, aki a fesztivál gyakori vendége volt. A filmes előtt munkái retrospektív válogatásával is tiszteleg a mustra.

A fesztivál életműdíját Alejandro Jodorowsky chilei rendező veheti át, David Linde producer pedig a független produceri díjat kapja. Howard Shore kanadai filmzeneszerzőnek a Vision Awardot nyújtják át a fesztiválon, amely szintén életművéért jutalmazza Roger Cormant és a 86 éves német színészt, Mario Adorfot. A mustrán a sztár 1949 és 1963 között készült filmjeinek válogatását is lejátsszák, köztük az 1958-ban Radványi Géza rendezésében bemutatott Der Arzt von Stalingrad (A sztálingrádi orvos) című filmet.

A 68. Locarnói Filmfesztivált augusztus 3. és 13. között rendezik meg a Lago Maggiore partján.

Forrás: MTI

2016.07.19