„A zene kitágítja a világot”

Interjú Pintér Mónikával (Bogár Muzsika zenekar)

A 2010-ben alakult Bogár Muzsika zenekar megalapítását az akkor már évek óta sikeresen működő zenés-mondókás foglalkozásaik ihlették. Pintér Mónika énekesnő-zenepedagógust a zenei nevelés fontosságáról, a kisgyermekkorban elsajátított készségekről és frissen megjelent, Mese a picike szentjánosbogárról című albumukról kérdeztük.

A zenekaralapítás ötlete egy zenés-mondókás sorozat nyomán merült fel bennetek. Milyen élményekkel gazdagodtatok a foglalkozások során?

A kisgyermek kíváncsi, fogékony teremtmény. Kisgyermekes anyaként tudom, mennyi odafigyelést, türelmet, energiát, időt igényelnek, mégis ők az élet legcsodásabb ajándékai. A magam részéről rengeteget tanulok tőlük, őszinteséget, szeretetet, számos dolgot megvilágítanak, újraértelmeznek egy felnőtt életében. Számomra nagyon sokat jelentenek a foglalkozások, mert látom a jótékony hatását, ugyanakkor olyan közegben lehetek, ahol az őszinte mosoly dominál.

Milyen készségeket fejleszt a kisgyermekkorban történő zenetanulás?

A Bogár Muzsika foglalkozásokat 2008-ban indítottam el, amely félórás együttlét a legkisebbekkel és szüleikkel. Dalok, mondókák, zenehallgatás gyermekhangszerekkel kísérve, mozgás, körjátékok, lovagoltatás... Egyszóval a fél óra alatt sok minden történik. Bár egészen aprók, mégis aktívan bevonhatók a játékba, figyelnek, mosolyognak, ügyesednek. A foglalkozások alatt nemcsak zenei fejlesztésben vesznek részt, hanem fejlődik a mozgáskoordináció, a figyelem, a kommunikáció, a szövegértés, segíti a közösségbe való beilleszkedést, és nem utolsósorban örömteli élmény a picuroknak és szüleiknek. Vagyis a korai fejlesztés fontos alapkövét jelentik. Életünk legfogékonyabb időszaka a kisgyermekkor, ezért különösen fontos ezt a néhány évet játékos tanulással is színesebbé tenni, amely a gyermek későbbi fejlődésére jelentős hatással lehet.

Mit tudnátok tanácsolni az olyan családoknak, amelyek számára nem megfizethetők az óvodai/iskolai zenés szakkörök?

Nos, úgy gondolom, hogy az óvodai zenei nevelés adott, de rálátásom nincs, hogy zeneileg ez milyen szintet jelent. Biztos vagyok benne, hogy az óvópedagógusok képességeikhez, illetve ilyen irányú képzettségükhöz mérten a legjobbat adják a piciknek. Az iskolai zenei nevelés jelenleg nem áll a helyzet magaslatán, sokkal több időt kellene adni az ilyen irányú nevelésnek. Ez nem azt jelenti, hogy profi szinten kell szolmizálniuk vagy lapról olvasniuk a kottát, hiszen a zenei nevelés nem csak erről szól. A zene kitágítja a világot, annak megismerését, hat az érzelmekre, a koncentrációra, fejleszti a logikai érzéket, a kiegyensúlyozott lelki fejlődés egyik alapja. A szakkörök árai is eltérőek lehetnek; ha egy gyermeknél látható az érdeklődés és a tehetség, mindenképpen javasolt, hogy áldozzanak erre. Sok esetben ezek ingyenesek is lehetnek.

Mese a picike szentjánosbogárról címmel jelent meg második albumotok, amelyet a hónapban mutattatok be a Gyerekszigeten. Kikkel dolgoztatok együtt az albumon? Hogyan fogadta a közönség az új dalokat?

A Bogár Muzsika zenekar tagjai elhivatott, képzett zenészek. Mindannyiunknak fontos, hogy igényes zenét játsszunk és szerezzünk. Nem csak ebben a produkcióban dolgozunk, mindenki tagja más formációknak is, hivatásunk a zene. Nemes Zoltán zongorista, énekes, zeneszerző kivételesen tehetséges művész, a zongora mellett harmonikán is közreműködik, emellett a dalok hangszerelésében nagy szerepe van, és a Bogár Muzsika-dalok nagy részének szerzője. Pálfy Zsolt a Szeleburdi Meseszínház vezetője, meséket, dalokat ír, gitározik, énekel, igazán egyéni arca a zenekarnak. Adorján Gyula ütős hangszereken játszik, kitűnő zenész, emellett hangmérnök, ő rögzítette mindkét albumunk zenei anyagát. Demjén András kiváló énekes és zenész, basszusgitáron, bőgőn, viola da gambán és egyéb húros hangszereken játszik, zenét szerez, a régi zene kitűnő előadója. Jómagam szintén írok dalokat, énekelek egy a capella formációban, ahol sokféle stílus ötvöződik, klasszikus zenei produkciókban veszek részt, illetve zenés foglalkozásokat tartok. A Gyerekszigeten nagyon jó hangulatú koncertet adtunk, az elmúlt időben változott a színpadi hangzás és megjelenés, ami, úgy tűnik, meghozta a hozzá fűzött reményeket.

Végh Nóra
Forrás: kultura.hu

2016.07.11