Legyőzött félelmek a nyár legmenőbb zenekaros pólóin

15 éves a Bátor Tábor

15 zenekar, 15 félelem, 15 év. Mindez hogyan függ össze? A Bátor Táborban a súlyosan beteg gyerekek az élményterápia segítségével megtanulják legyőzni félelmeiket, erőt gyűjtenek a gyógyuláshoz. Így nyer értelmet mottójuk: ’A felhők fölött mindig süt a nap’. Ez inspirált 15 sikeres zenészt és zenekart arra, hogy megmutatva saját félelmeiket, az idén 15 éves Bátor Tábor mellé álljanak Behind The Clouds névre hallgató nyári kampányukban.

A projekt művészeti vezetője, Weiler Péter kortárs festőművész kezdetektől részt vett a munkában, a koncepció kialakításától a pólók gyártásáig. Első lépésként találkozott a felkért zenészekkel, beszélgetett velük, megismerte történetüket. Ezt követte az alkotómunka, mely során a személyes vagy a zenekar közösen átélt érzéseit, félelmeit kortárs grafikába öntötte. Az alkotásokat végül Magyar Dávid (Pólópokol) tervezte át pólókra.

A kollekciót június 9-én mutatták be a társadalmi ügyeket közismerten felkaroló DORKO Andrássy úti üzletében, ahol kiállították a grafikákat, a pólókat fel lehetett próbálni, meg lehetett vásárolni, sőt több zenekar is felbukkant a nap folyamán. Az ide látogatók találkozhattak, és pólójukra aláírást szerezhettek a Halott Pénztől, Ganxsta Zolee-tól, az Irie Maffiától, a Kiscsillagtól és a Zagar frontemberétől is. Járai Márk, a Halott pénz énekese mini akusztikus koncerttel varázsolt igazi lounge hangulatot.

A kampány erőssége és különlegessége, hogy a zenészek, zenekarok nemcsak az arcukat vagy aláírásukat adják egy civil kezdeményezéshez, hanem személyes történeteikkel egy közös alkotási folyamatban vettek részt a jó cél érdekében. Ki gondolná, hogy Ganxsta Zolee gyerekként félt kiállni a színpadra, és közben óriási lámpalázát kellett legyőznie? Az ő története és a pólón őt ábrázoló kép erről szól. De egészen más hangvételű Bocskor Bíborka személyesebb, gyerekkori története, vagy a Punnany Massif buddhista állásfoglalása a határidők félelmetességéről. Az elkészült alkotások valóban a zenekarokról szólnak, és ami még fontosabb, hogy összekapcsolják a rajongókat egy jó üggyel.

A grafikák és a zenekarok történetei itt találhatók.

A Behind The Clouds pólók 4500 Ft-ba kerülnek, és az alapítvány webshopjában, valamint a Budapest Park shop-jában és 6 idei nyári fesztiválon (Fishing on Orfű, Everness, EFOTT, Sziget, Volt és Strand Fesztivál) is megvásárolhatók. Az értékesítéséből befolyó nyereség teljes egésze a Bátor Táborhoz kerül. Az eredeti képeket egy jótékonysági aukció keretében ősszel árverezik el.

A kampányban résztvevő zenekarok: Wellhello, Punnany Massif, Halott Pénz, Quimby, Irie Maffia, Kiscsillag, Magashegyi Underground, Ganxsta Zolee, Anna and the Barbies, Rúzsa Magdi, Ivan & the Parazol, Vad Fruttik, Zagar, 30Y, Csík Zenekar.

A Bátor Táborról és az élményterápiáról:

A 15 éve működő Bátor Tábor komplex terápiás rekreációs programokat kínál daganatos és krónikus beteg gyerekek és családjaik részére. A kis betegek olyan vidám foglalkozásokon vehetnek részt, melyek kipróbálására betegségükből kifolyólag máshol nincs lehetőségük. Állandó szakorvosi felügyelet mellett magas-kötélpályán tehetik próbára bátorságukat, eveznek, íjászkodnak, sportolnak, lovagolnak, kézműveskednek, fotóznak, táncolnak, zenei és színjátszó foglalkozáson vesznek részt.

Az élményterápiás programok célja a gyermekek önbizalmának növelése, önmagukba és egymásba vetett hitük megerősítése, ezzel gyógyulásuk támogatása. A Yale Egyetem kutatása bizonyítja, hogy a gyerekek a táborból sokkal magabiztosabban térnek haza, ezáltal bátrabban néznek szembe a betegséggel, és könnyebben alakítanak ki kortárskapcsolatokat, mint korábban. Felismerik, hogy a felhők fölött mindig süt a nap. Innen jött a Behind the Clouds név.

Forrás: langologitarok.blog.hu

2016.07.12