2772

Újabb emlékművek újultak meg Győrben

MTI

Újabb két emlékművet újíttatott meg a győri önkormányzat és a Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. (Győr Szol Zrt.) – tájékoztatta a cég kommunikációs csoportvezetője az MTI-t. Ozsvárt Tamás részletezte: a Cziráky-emlékmű obeliszkje, valamint a Radó-szigeti Vénusz-szobor és az I. világháborús hősi emlékmű után a révfalusi temetőben, valamint a Győrszentivánon található két első világháborús emlékmű újult meg. Az utóbbi két műtárgy rekonstrukciója ötmillió forintba került.

A révfalusi temetőben lévő emlékművet 1937. október 24-én állították fel. A feliratos emléktábla jobb oldalán egy síró árva fiú a kezében babérkoszorút tart. Tőle balra egy fiatal, felfelé néző hadiözvegy helyezkedik el, közöttük pedig hadi kellékek – sisak, puska, kard – találhatók. Az emlékmű tetején Szűz Mária található a Szent Koronával, kezében a kisded Jézussal. A kompozíció csúcsán kereszt található. Az emlékmű lábazati részén egy márványtáblán a városrész hősi halottainak neveit vésték.

A rekonstrukció során megtisztították és felületkezelővel vonták be a megrozsdásodott betoncél szerkezetet. Kijavították a beton és műkőfelületen az idők során keletkezett hibákat, lecsiszolták a névtáblákat, a megkopott neveket pedig újrafestették. Az emlékmű előtti területet kaviccsal borították.

A győrszentiváni városrész Váczi Mihály és Déryné utcák kereszteződésében levő emlékművet 1924-ben állították az I. világháborúban meghalt 129 helyi hősi halott emlékére Istók János tervei alapján. 1994-ben az akkor még Szentiváni részönkormányzat felújíttatta az egész alakos katona kőépítményt, egy márványtáblán pedig a II. világháború helyi áldozatainak neveit is feltüntették.

Az emlékmű rekonstrukcióját (a képen)a révfalusi emlékműhöz hasonló módszerrel végezték, emellett felújították az emlékmű közelében lévő járdaszakaszt és átfestették a zászlótartó oszlopokat.

Forrás: MTI
Fotó: Sándor László

2016.07.08