1937

Zrínyi-emlékév – Oszmán hercegnők látogatnak Szigetvárra és Pécsre

MTI

Két oszmán hercegnő látogat Magyarországra jövő héten a Zrínyi-emlékév keretében; egyikük a Franciaországban élő írónő, Kenizé Mourad – tájékoztatta az MTI-t Hóvári János. A Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság elnöke elmondta, hogy az Oszmán-háznak több száz tagja él szerte a világban, sokan közülük már törökül sem beszélnek.

Az 1940-ben született Kenizé Mourad, aki a rövid ideig uralkodó V. Murád szultán dédunokája, híres francia írónő. Szultána című családregényét Magyarországon is sokan olvasták – emelte ki Hóvári János. Az írónő könyve magyarországi bemutatója kapcsán 2007-ben járt már Budapesten számos unokatestvére kíséretében – elevenítette fel az emlékbizottság elnöke, aki korábban Magyarország ankarai nagykövete volt. Hozzátette, hogy a Zrínyi-emlékév keretében Baranyába látogató másik hercegnő Mediha Nami Osmanoglu de Fernandez évekig Magyarországon élt, amikor a férje Mexikó budapesti nagykövete volt.

Hóvári János emlékeztetett arra, hogy 1924-ben, amikor Musztafa Kemál Atatürk, a török köztársaság alapítója az oszmán szultánok kalifai méltóságát is megszüntette, a család több száz tagja emigrációba kényszerült. Sokan csak az 1980-as években tehették be lábukat újra Törökországba. A külföldön élő oszmán hercegek és hercegnők beilleszkedtek új hazájuk társadalmába, de büszkék családjukra – fűzte hozzá.

„Magyarországgal kapcsolatban a 19. század végi és a 20. század eleji isztambuli gondolkodást őrzik, amely szerint a magyarok barátok, nyelvrokonok és kedvesebbek, mint az osztrákok” – fogalmazott Hóvári János, aki megjegyezte: a dinasztia több tagja az 1920-as években Budapesten élt vagy a magyar fővároson át menekült Berlinbe vagy Párizsba.

A két hercegnőt a Magyarországhoz fűződő különleges kapcsolataik és „a történelmi múlt böngészésének vágya” hozza Budapestre, Pécsre és Szigetvárra – mondta a látogatás céljáról a török viszonyokat jól ismerő egykori diplomata.

A magyar kormány tavaly novemberben nyilvánította 2016-ot Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 emlékévvé a várkapitány és serege hősies helytállásának 450. évfordulója alkalmából. Június elején Pécsett és Szigetváron első alkalommal rendeztek Zrínyi-fesztivált, amelyre mintegy negyven kulturális, gasztronómiai és zenei programmal várták az érdeklődőket.

Zrínyi Miklós hadvezér életrajza és a szigetvári ostromot körüljáró kötetek mellett számos hiánypótló kiadvány jelenik meg a Zrínyi-emlékévhez kapcsolódva, valamint újra bemutatják a Zrínyi 1566 című rockmusicalt a szeptemberi Zrínyi Napok keretében.

A szigetvári vár ostromának 2016. szeptember 7-én lesz a 450. évfordulója: ekkor várhatóan egyszerre látogat a baranyai városba Áder János meghívására Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő.

Forrás: MTI

2016.07.03