100 éve született Dylan Thomas


Dylan Marlais Thomast már életében a 20. század legjelentősebb angol költőjének tartották. A walesi költő és prózaíró népszerűségében nagy szerepe volt harsány megjelenésének, ragyogó felolvasásainak. Verseire a romantikus sokszínűség mellett jellemző volt az erős zeneiség is, költészetét a nemiség, a halál, a bűn, a megváltás, a teremtés és a pusztulás témái kísérték végig. Egész pályáját a halál gondolata hatotta át.

Dylan Thomas 1914. október 27-én született Swansea-ben, gyermekkorát Dél-Nyugat-Walesben töltötte. Édesapja középiskolai tanár volt a swansea-i gimnáziumban, ahol ő is tanult. Nem volt jó tanuló, de kiválóan ismerte az angol költészetet, és már diákként elkezdett verseket írni. Tizenhat éves korában abbahagyta iskolai tanulmányait, és a South Wales Evening Post című újság riportere lett.

Első kötete 18 Poems (18 vers) címmel jelent meg 1934-ben. 1936-tól tíz éven keresztül Londonban élt, 1937-ben megnősült, feleségül vette Caitlin MacNamara-t, akitől két fia és egy lánya született. Családjával nagyon szerény anyagi körülmények között élt. Egészségi okokból alkalmatlan volt a katonai szolgálatra, ezért a BBC megbízásából – ahol filmforgatókönyv írásával is foglalkozott – egy dokumentumfilmes csoporttal járta a harctereket.

A pénzügyekhez semmiféle érzéke nem volt, hatalmas jövedelemadó-hátralékot halmozott fel, és keservesen megkeresett pénzét az adóhatóság azonnal be is hajtotta. Ennek hatására szenvedélybetegségbe esett, gazdagabb barátaitól kért kölcsönökből élt. 1946-ban megjelent gyűjteményes kötete, a Death and Entrances (Halálok és bejáratok) költészetének letisztulását mutatja.

Már 1946-ban foglalkoztatta az amerikai emigráció gondolata, de a következő évben idegösszeroppanást kapott, így először Oxfordba, majd 1949-ben Walesbe költözött. A következő évben került sor első amerikai körútjára, és rövid időre úgy tűnt, hogy anyagi problémái is megoldódnak. Under Milk Wood (A mi erdőnk alján) című hangjátékát az Atlanti-óceán mindkét partján bemutatták. Nagy hírnévre tett szert a saját maga szervezte felolvasókörútjaival.

1953-ban napokig tartó ivászat és depresszió után kórházba került New York-ban, ahol november 9-én alkoholmérgezésben meghalt. A walesi Laugharne-ban temették el, sírját egy egyszerű fakereszt jelzi. Felesége 1994-ben halt meg Olaszországban, ahol férje halálát követően élt.

2008-ban mutatták be a Szerelem határai című filmet, amely Dylan Thomas háborúban eltöltött néhány évét mutatja be. A moziból nem hiányozhat a szerelem sem, hiszen tudjuk, hogy a nők rendkívül fontos szerepet játszottak az életében. A filmben a költő már nős, a II. világháború idején találkozik újra kamaszkori szerelmével, Vera Phillip-szel. A Szerelem határai hármuk történetét dolgozza fel, de az igazi főszerepben nem Dylan Thomas vagy Vera Phillips áll, hanem az érzelmek és az emberi kapcsolatok.

„Noha lemerülnek a tenger alá, majd a felszínre bukkannak ismét;
Noha a szerelmesek elveszítik egymást, a szerelem marad
A halálnak nincs hatalma felette.”

Nagy Mária

 

A képek a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származnak, a felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével ezeken a linkeken találhatók: 1. kép, 2. kép.

2014.10.27